

Pelastustoimelle valmisteilla toimintaohjelma onnettomuuksien ennaltaehkäisyyn
Sisäministeriö on 28. tammikuuta asettanut hankkeen, jonka tarkoituksena on valmistella toimintaohjelma pelastustoimen onnettomuuksien ennaltaehkäisyyn. Toimintaohjelman on tarkoitus määritellä työlle kansalliset tavoitteet ja tehdä onnettomuuksien ennaltaehkäisystä yhä vahvemmin osa pelastustoimen kaikkea toimintaa.

Työ harvaan asuttujen alueiden turvallisuuden edistämiseksi tiivistyy
Sisäministeriö ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö (SPEK) on kutsunut koolle harvaan asuttujen alueiden turvallisuutta käsittelevän asiantuntija- ja viranomaisverkoston. Työ on jatkoa aiemmalle verkostolle, joka on toiminut jo vuodesta 2014.

Työryhmä: Pelastustoimen kansainvälinen osaaminen käyttöön kotimaan onnettomuustilanteissa
Kansainvälisen pelastustoiminnan tulevaisuutta pohtinut työryhmä ehdottaa, että pelastustoimen erityisresursseja, mukaan lukien henkilöstön osaaminen, kehitetään ensisijaisesti kotimaan tarpeita varten. Samalla tiettyjä erityisresursseja kehitetään sopiviksi avunantoon ulkomaille. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi metsäpalo- ja rauniopelastusjoukkoja, esimerkkinä Suomen apu Ruotsin metsäpaloihin kesällä 2018.

Riskiarvio kartoittaa Suomen kansalliset riskit ja niiden vaikutukset elintärkeisiin toimintoihin
Suomen kansallinen riskiarvio on valmistunut. Tavoitteena on ennakoida Suomeen kohdistuvia äkillisiä tapahtumia, jotka vaativat viranomaisilta normaalista poikkeavia toimia tai jopa avun pyytämistä muilta mailta. EU:n pelastuspalvelumekanismi velvoittaa kaikkia jäsenmaita tekemään kansallisen riskiarvion. Suomen riskiarvio toimitettiin Euroopan komissiolle joulukuussa 2018.
— 4 Merkintöjä per sivu