Takaisin

Vietetään kesäkauden päättäjäisiä turvallisesti

Julkaisuajankohta 23.8.2023 20.09
Tiedote
Elokuinen, pimenevä ilta järvellä

Suomessa vietetään monin paikoin tulevana viikonloppuna venetsialaisia mökkeily- ja veneilykauden päätösjuhlana. Juhlintaan voi kuulua mm. muinaistulia, jätkänkynttilöitä, kokkoja ja nuotioita - ja toisinaan myös ilotulitteita.

Uudellamaalla Ilotulitteiden käytöstä on tullut ilmoittaa pelastusviranomaiselle vähintään viisi päivää aikaisemmin. Avotulen tekemiseen vaaditaan lisäksi aina maanomistajan lupa.


Käytä ilotulitteita turvallisesti


Ilotulitteiden virheellisestä käytöstä saattaa aiheutua vakavia henkilö- tai omaisuusvahinkoja käyttäjälle itselleen tai ulkopuolisille. Minimoi etukäteen ilotulitukseen riskit, jotta juhlat onnistuisivat.

Alkoholi ja ilotulitteet eivät kuulu yhteen. Valitse Ilotulitteiden lähettämispaikka siten, että vaaraa ei aiheudu ihmisille, rakennuksille, ajoneuvoille eikä muullekaan omaisuudelle.

Älä aiheuta kohtuutonta melua, joka saattaa häiritä naapureita tai lemmikkieläimiä. Kuntien ympäristönsuojelumääräyksissä on rajoituksia ilotulitusten kellonajoille. Muista myös lemmikit ja laiduntavat tuotantoeläimet, sillä monet eläimet säikkyvät ilotulituksia ja saattavat pyrkiä karkuun meteliä.

Ilotulitteita sytyttäessä tulee käyttää suojalaseja. Myös yleisön on hyvä suojata silmänsä.

Vanhempien on hyvä muistaa, ettei ilotulitteita saa luovuttaa alaikäisten käyttöön, sillä vastuu hankkimiensa ilotulitteiden käytöstä on aina hankkijalla. Huolehdi myös omalta osaltasi siitä, ettet roskaa ympäristöä.

Ilotulitekäytännöt vaihtelevat pelastusalueittain, joten muista tarkistaa oman kuntasi ja alueesi käytännöt.

 

Länsi-Uusimaa

Uusimmat