Takaisin

Sipoon pelastusasemahanke etenee

Julkaisuajankohta 15.3.2021 18.37

Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen Sipoon toimipiste saa uuden aseman kesällä 2023. Aseman sijainti ja varustelu parantaa pelastustoiminnan laatua koko kunnan alueella.

Sipoon uuden pelastusaseman rakentaminen otti ison askeleen eteenpäin 15.3.2021, kun Sipoon kunnanvaltuusto hyväksyi aseman hankesuunnitelman.

Hyväksytyn hankesuunnitelman perusteella tehdään jatkosuunnittelua, ja hanke kilpailutetaan vuodenvaihteessa 2021–2022. Uusi pelastusasema valmistuu kesällä 2023.

Moderni ja oikein sijoitettu asema on erittäin tärkeä hanke sekä kunnalle että pelastuslaitokselle. Ennen kaikkea se parantaa sipoolaisten turvallisuutta.

– Investoinnin avulla kunta haluaa turvata hyvän pelastustoiminnan tason koko kunnan alueella, Sipoon kunnan tekninen johtaja Ilari Myllyvirta toteaa.

Toimivat tilat ja turvallisempi sijainti

Nykyisen aseman sijainti Nikkilässä pakottaa hälytysajoneuvot ajamaan joko vilkkaasti liikennöidyn keskustan tai koulukeskuksen alueen läpi. Avun saanti hidastuu ja ajoneuvot saattavat aiheuttaa vaaratilanteita liikenteessä. Uusi asema rakennetaan Öljytien varteen Jokipuiston alueen eteläpuolelle. Nikkilän keskustaan uudelta asemalta on matkaa 1,5 kilometriä.

Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Peter Johansson on erittäin tyytyväinen uuden aseman sijaintiin.

 – Pääliikenneväylän varrelta pääsemme liikkumaan nopeammin avuntarvitsijoiden luokse koko Sipoon alueella, erityisesti nopeasti kasvavan Söderkullan alueelle ja muualle Etelä-Sipooseen.

Suoraan pelastusasemalta Öljytielle rakennetaan vain niin sanottu syöksytie hälytysajoneuvoille. Muu liikenne ohjataan tontille rakennettavan sivutien kautta.

Paremman sijainnin lisäksi Sipoon toimipisteelle on myös tärkeää saada nykyaikaiset ja toimivat tilat kustannustehokkaalla rakentamisella. Rakennuksen energiantuotannossa hyödynnetään maalämpöä ja aurinkosähköä.

Nykyisen, Nikkilän keskustassa sijaitsevan aseman vanhin osa on rakennettu vuonna 1934. Asemaa on laajennettu ja remontoitu useaan otteeseen. Ensihoidon tilat ovat konttirakenteisia. Sipoon väestömäärä kasvaa, ja siksi tarvitaan lisätilaa myös pelastustoiminnalle.

– Pelastuslaitoksen henkilöstö on jo kauan työskennellyt vanhoissa, epäkäytännöllisissä tiloissa, Peter Johansson kertoo. Uuden pelastusaseman myötä henkilöstö saa toimivat, nykyaikaiset vaatimukset täyttävän aseman Sipooseen.

Punatiilinen julkisivu ja torni

Aseman bruttoala on noin 2090 neliömetriä ja se sisältää sekä lämpimät, puolilämpimät että kylmät tilat. Tilan on laskettu riittävän noin vuoteen 2040 asti, mutta tarvittaessa asemaa voidaan laajentaa. Aseman julkisivu on punatiilinen.

Kalustohalli mitoitetaan kolmelle hälytysajoneuvolle aputiloineen. Kookkaat tarvikkeet ja pienempi ajoneuvokalusto sijoitetaan pihan erilliseen varastoon. Muun muassa palotarkastajien käytössä olevat virka-autot saavat viiden auton katoksen.

Sipoon uudelle asemalle keskitetään alueen sammutusletkujen pesu- ja huoltopiste, ja luonnollisesti asema saa myös palomiesten harjoitteluun sopivan tornin. Asemarakennus pitää sisällään muun muassa kokoustilat, valmiustilat eli lepohuoneet ja henkilöstön fyysistä huoltoa ja testausta palvelevan kuntosalin.

Asemahankkeen kustannusarvio on yhteensä noin 6 772 000 euroa. Arvio sisältää sekä rakennukset että ympäröivän infrastruktuurin. Hankkeen rahoitusmallina on kiinteistöleasing, mikä tarkoittaa sitä, että pelastuslaitos vuokraa aseman Sipoon kunnalta 20–25 vuodeksi. Tämän jälkeen vaihtoehtoina on uusi leasingsopimus tai kiinteistön lunastaminen. Pelastuslaitoksen vuokra vastaa leasing-rahoituksen kuukausierää siten, että investointi ei rasita kunnan käyttötaloutta. Sipoon kunta omistaa tontin.

Uusimmat