Takaisin

Säilytä polttoainetta turvallisesti!

Julkaisuajankohta 13.3.2024 7.18
Tiedote
polttoainemittari

Lakon aiheuttama huoli polttoaineiden saatavuudesta on osaltaan lisännyt niiden säilyttämistä kotioloissa. Mikäli aiot säilyttää polttoainetta kotona, huomioithan aina turvallisuuden.

Miten polttoaineita säilytetään turvallisesti? 

Oikeassa paikassa

Polttoaineet tulee aina säilyttää viileässä, kuivassa ja hyvin tuuletetussa paikassa. Muista säilyttää polttoaineet myös selkeästi erillään syttymis- ja lämmönlähteistä sekä hapettavista aineista, kuten esimerkiksi voimakkaista puhdistusaineista. Laki asettaa rajoituksia polttonesteiden säilytyspaikalle. Polttoainetta ei saa lainkaan säilyttää kellari- ja ullakkotiloissa eikä yhteisissä irtaimistovarastoissa, kuten esimerkiksi kerrostalon häkkivarastossa.

Vain sallittu määrä kerrallaan

Asuinhuoneistossa, parvekkeella, terasseilla ja vastaavissa tiloissa polttoainetta saa varastoida enintään 25 litraa. Asuinrakennukseen kuuluvassa erillisessä varastotilassa polttoaineita saa varastoida enintään 50 litraa. Autotallissa saa auton tankissa olevan polttoaineen lisäksi säilyttää bensiiniä, muita syttyviä nesteitä tai aerosoleja yhteensä enintään 60 litraa ja kevyttä polttoöljyä tai dieseliä enimmillään 200 litraa.
Muiden syttyvien nesteiden säilytys (muun muassa lasinpesuneste) vähentää myös säilytettävän polttonesteen määrää. Polttoaineen kuljettamisessa tulee huomioida, että yksityisen henkilön kuljetuksessa palavan nesteen kokonaismäärä ei saa ylittää 60 litraa yksittäisessä astiassa ja 240 litraa kuljetusyksikössä (esimerkiksi auto peräkärryineen).

Soveltuvassa astiassa

Polttoainetta tulee ehdottomasti säilyttää vain sille soveltuvassa UN-tyyppihyväksytyssä astiassa. Polttoaineen säilytykseen tarkoitettuja astioita voi hankkia esimerkiksi tavarataloista. Polttoaineen säilytykseen soveltumaton astia voi haurastua tai jopa sulaa. Kanisteri suositellaan myös sijoitettavaksi tiiviiseen valuma-altaaseen. Huolimaton säilytys voi johtaa vuotoon, jonka puhdistaminen voi aiheuttaa myös kustannuksia.
 

Etelä-Pohjanmaa

Uusimmat