Takaisin

Pelastusviranomaiset havaitsivat puutteita myymälöiden palo- ja poistumisturvallisuudessa

Julkaisuajankohta 14.12.2021 9.31
Vertailukuva, jossa toisessa poistumisreitin edessä paljon tavaraa, toisessa poistumisreitti on esteetön.

Uudenmaan pelastuslaitokset tekivät valvontakäyntejä myymälöihin 22.11.–1.12.2021. Valvonta tehtiin toista kertaa Uudenmaan pelastuslaitosten yhteistyössä. Valvonnan piirissä oli yhteensä 197 myymälää ympäri Uuttamaata. Valvonnan tavoitteena oli kiinnittää huomiota etenkin palo- ja poistumisturvallisuuteen.

Pelastuslaitoksen palotarkastajat totesivat valvontakäynneillä, että poistumisturvallisuudessa on edelleen parannettavaa. Noin 50 prosentissa tarkastetuista kohteista havaittiin huomautettavaa. Edellisen tarkastuskierroksen yhteydessä, vuonna 2019, puutteita havaittiin noin 60 prosentissa kohteita.

Pelastuslaitosten edustajat toivovat kaupan alan toimijoiden kiinnittävän huomiota erityisesti poistumisreittien esteettömyyteen myös joulun ja Black Fridayn kaltaisten myyntitapahtumien kiireistä huolimatta. Poistumisreittien tulee olla käytettävissä ja näkyvästi opastettuna aina myymälöiden ollessa avoinna. Yleisin havaittu puute oli poistumisreiteillä säilytettävät tavarat. Lisäksi pelastuslaitokset antoivat valvontakäynneillä huomautuksia muun muassa alkusammutuskaluston kunnosta ja käytettävyydestä. 

Valvontakäynnit ajoitettiin tarkoituksella loppuvuoteen, jolloin vilinää ja vilskettä riittää myymälöissä normaalia enemmän. Valvonnan kautta pelastuslaitokset puuttuvat turvallisuuspuutteisiin, ehkäisevät onnettomuuksia ennalta ja kannustavat yrityksiä ottamaan turvallisuusasiat vakavasti. Turvallisuus on yhteinen asia, johon niin yritykset kuin yksityishenkilöt, voivat omilla teoillaan merkittävästi vaikuttaa. 

Pelastuslaitokset tekevät jatkossakin valvontakäyntejä liittyen ajankohtaisiin aiheisiin. 

Yhteistyössä:
Helsingin, Itä-, Keski- ja Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokset
 

Länsi-Uusimaa

Uusimmat