Takaisin

Pelastuslaitos muistuttaa puutarhajätteen käsittelystä

Julkaisuajankohta 28.3.2023 16.25
Tiedote
Kukkivia sinivuokkoja.

Moni aloittaa koti- tai mökkipihan kevättyöt pääsiäisen pyhien aikaan. Puutarhajätteiden osalta hyvä tapa on kompostoida ne tai toimittaa jäteasemalle. Taajamissa ei puutarhajätteitä saa polttaa. Jos polttaa risuja ja lehtiä haja-asutusalueella, tulee huomioida keliolosuhteet, turvallisuus ja naapurisopu.

Pääsiäisen pyhien aikaan moni aloittaa koti- tai mökkipihan kevättyöt. On tärkeää muistaa, että taajama-alueilla risujen ja muiden puutarhajätteiden avopoltto nuotiolla, tynnyrissä tai vastaavassa astiassa on Länsi-Uudellamaalla kielletty. Roskia tai rakennusjätteitä ei myöskään saa polttaa, edes haja-asutusalueilla, ne tulee toimittaa asianmukaiseen jätteidenkäsittelypisteeseen. 

Jos polttaa risuja ja lehtiä haja-asutusalueella, tulee huomioida keliolosuhteet ja turvallisuus. Metsäpalo- ja ruohikkopalovaroitusten sekä kovan tuulen (yli 14 m/s) aikaan ei avotulta saa tehdä. Voimassa olevat varoitukset voi tarkistaa verkkosivulta ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Avotulen tekoon tarvitaan aina maanomistajan lupa. Ennen polttoon ryhtymistä tulee myös huomioida naapureille mahdollisesti aiheutuvat savuhaitat ja ilmoittaa asiasta heille etukäteen.

Polttopaikalle tulee varata riittävästi alkusammutuskalustoa, kuten vesiämpäreitä, käsisammuttimia tai paineellista puutarhaletkua. Tulta pitää vahtia koko ajan, ja jos näyttää siltä, että vaarana on tulen leviäminen ympäristöön, tulee nopeasti soittaa hätänumeroon 112. Joskus pieneksi aiottu poltto voi riistäytyä maastopaloksi. 

Etukäteen kannattaa yleisestikin miettiä, voisiko puutarhajätteet polttamisen sijaan mieluummin kompostoida tai toimittaa jäteasemalle. Jos puutarhajätteitä polttaa, tulee lopuksi varmistaa, että tuli on kokonaan sammunut eikä mitään jää kytemään. Kuuma tuhka voi sytyttää palon pitkälläkin viiveellä.

Pelastuslaitos ei myönnä lupia polttamiseen. Jokainen sytyttää tulen omalla vastuullaan. Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos ei ota vastaan ilmoituksia puutarhajätteiden polttamisesta. Poikkeuksina ovat laajamittainen kulotus tai muu merkittävästi savua tuottava polttaminen. Katso lisätietoa avotulen teosta ja kulotuksesta

Puutarhajätteen lajitteluohjeet HSY

 

Länsi-Uusimaa

Uusimmat