Takaisin

Paranna kotisi turvallisuutta toimivilla palovaroittimilla

Julkaisuajankohta 1.12.2023 8.05
Tiedote
Kuvituskuva

Palovaroitinpäivää vietetään 1. joulukuuta. Laitathan viimeistään nyt oman kotisi palovaroittimet kuntoon. Arvioiden mukaan noin 20 prosentissa asunnoista ei tällä hetkellä ole palovaroitinta. Kahdessa kolmesta palokuolemaan johtaneesta tulipalosta palovaroitinta ei ole ollut tai se ei ole toiminut.

  • Testaa palovaroittimien toimivuus kerran kuukaudessa.
  • Huolehdi, että kodissasi ja myös mökillä on riittävästi palovaroittimia. Jokaisessa kerroksessa on oltava vähintään yksi toimiva palovaroitin jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohti. Varoittimet tulisi asentaa kaikkiin makuuhuoneisiin sekä muihinkin tiloihin, joissa yövytään, poistumisreiteille, kuten eteiseen sekä portaikkoihin ja muihin korkeisiin tiloihin. Palovaroittimen voi sijoittaa myös olohuoneeseen, koska siellä on usein sähkölaitteita. Palovaroittimen paikka on katossa, ei seinällä.
  • Vaihda palohälyttimen paristot vähintään kerran vuodessa.
  • Vaihda paristo välittömästi, jos palovaroitin alkaa harvakseen piippailla.

50 % kodeista, joissa on ollut tulipalo, on ollut vailla toimivia palovaroittimia.

Lisäohjeita palovaroittimien asentamisesta

Palovaroittimien vastuut muuttuvat

Palovaroittimien hankinta- ja kunnossapitovastuu siirtyy vuoden 2026 alusta alkaen asukkaalta rakennuksen omistajalle. Asukkaan velvollisuutena on ilmoittaa palovaroittimien vioista tai pariston loppumisesta rakennuksen omistajalle.

Lakimuutoksen tavoitteena on lisätä palovaroittimien käyttöä. Arvioiden mukaan noin 20 prosentissa asunnoista ei tällä hetkellä ole palovaroitinta. Kahdessa kolmesta palokuolemaan johtaneesta tulipalosta palovaroitinta ei ole ollut tai se ei ole toiminut.

Lakimuutoksella on katsottu parannettavan erityisesti paloturvallisuutta kerros- ja rivitaloasunnoissa, joissa palovaroittimen puuttuminen tai toimimattomuus vaikuttaa myös naapuriasuntojen paloturvallisuuteen. 

Laki astuu voimaan vuoden 2024 alusta kahden vuoden siirtymäajalla, jotta rakennuksen omistajat ehtivät tekemään palovaroittimien kartoitukset niin, että voivat toteuttaa lakia käytännössä vuoden 2026 alusta alkaen. 

Majoitustiloissa, hoitolaitoksissa sekä palvelu- ja tukiasumisessa hankinta- ja kunnossapitovelvoitteet säilyvät nykyiseen tapaan toiminnanharjoittajalla.

Lisätietoa SPEKin tiedotteessa

Lisätietoa myös Tukesin sivuilla 

Palovaroittimen toimivuus tulee testata kerran kuukaudessa testausnappia painamalla. Paristo tulee vaihtaa vähintään kerran vuodessa.

Etelä-Savo

Uusimmat

Tiedote
sisäministeriö Pelastustoimi, 23.2.2024 13:52
erityisasiantuntija Mikko Hiltunen Kolumni
sisäministeriö Pelastustoimi, 26.1.2024 10:09
Tiedote
sisäministeriö Pelastustoimi, 25.1.2024 14:18