Takaisin

Muista turvallisuus uutena vuotena

Julkaisuajankohta 29.12.2022 11.55
Tiedote
uudenvuoden raketit taivaalla

Uusi vuosi vaihtuu Itä-Uudellamaalla tämän hetkisten ennusteiden mukaan tuulisissa olosuhteissa. Jos suunnittelet ilotulitteiden ampumista, seuraa sääennusteita ja käytä hyväksesi Uudenmaan pelastuslaitosten muistilistaa.

Näillä näkymin uudenvuoden aattoillaksi ja yöksi on luvassa paikoin kovaa tuulta. Uudenmaan pelastuslaitokset kehottavat ilotulitteiden käyttäjiä kiinnittämään erityistä huomiota paikallisiin sääoloihin ja turvalliseen ilotulittamiseen. Ajantasaiset varoitukset kannattaa tarkistaa Ilmatieteen laitoksen verkkopalvelussa.

Ilotulitteiden käyttäminen on sallittu 31.12.2022 kello 18–1.1.2023 kello 02.00. Valitse ilotulitteiden ampumispaikka huolellisesti. Huomioi voimakas tuuli pidentämällä turvaetäisyyksiä ihmisiin, rakennuksiin ja ajoneuvoihin.

Ammu ilotulitusraketit tukevalta alustalta niin, ettei tuuli pääse kaatamaan niitä tai muuttamaan rakettien lähtösuuntaa. Huomioi tuuliolosuhteet myös rakettien suuntaamisessa. Ilotulitepadat kannattaa myös tukea hyvin esimerkiksi kivillä kaatumisen ehkäisemiseksi.

Muistilista ilotulitteiden käyttäjille

 • Ilotulitteita saa pitää hallussa ja käyttää vain 18 vuotta täyttäneet.
 • Tutustu ilotulitteen käyttöohjeisiin etukäteen huolellisesti ja noudata niitä. Käytä vain hyväksyttyjä ilotulitteita, joissa on CE-merkintä.
 • Säästä juhlajuomien nauttiminen vasta ilotulitteiden käyttämisen jälkeiseen aikaan, eli ammu raketteja selvin päin.
 • Ilotulitteita saa käyttää uudenvuoden yönä kello 18-02 välisenä aikana.
 • Hätäraketteja ei saa käyttää ilotulitteina, sillä ne voivat aiheuttaa turhia etsintöjä etenkin vesistöjen läheisyydessä.
 • Käytä tukevaa telinettä rakettien ampumisessa ja tue padat riittävästi lumella tai kivillä.
 • Ilotulitteiden käyttäjä on velvollinen siistimään syntyneet jätteet sekä korvaamaan mahdollisesti aiheutuneet vahingot.
 • Älä yritä sytyttää ilotulitetta uudestaan, jos se ei toimi. Odota käyttöohjeessa mainitun varoetäisyyden päässä vähintään 10 minuuttia ennen kuin lähestyt ilotulitetta.
 • Huomioi lemmikit ja kotieläimet: ilotulitteista aiheutuva kova ääni voi aiheuttaa eläimille pelkoa.
 • Muista käyttää suojalaseja, ja suosittelemme suojalaseja myös katsojille! Huomioi ilotulitteiden tuotetiedot ja erityisesti turvaetäisyydet.
 • Jos menet katsomaan ilotulitusnäytöstä, varaa riittävästi aikaa matkan tekoon ja varaudu ruuhkaan. Suosi julkisia kulkuneuvoja.

Ilotulitteiden käytön kieltoalueet vaihtelevat pelastusalueittain. Usein rajoitteita on asetettu esimerkiksi kulttuurihistoriallisten rakennusten läheisyydessä, keskusta-alueilla ja teollisuusalueilla. Itä-Uudellamaalla ilotulitteiden käyttö on kielletty Vanhassa Porvoossa. Alue sijoittuu Mannerheiminkadun, Porvoonjoen, Kappalaisenrinteen, Tynnyrintekijänmäen ja Kaivokadun sisäpuolelle.

 

 

Itä-Uudenmaan pelastuslaitos Itä-Uusimaa

Uusimmat

Palomies ja Pelastuskoulun logo Tiedote
Helsinki Pelastustoimi, 1.12.2023 15:58
Tiedote
sisäministeriö Pelastustoimi, 24.11.2023 13:51
Henkilökuva Kolumni
sisäministeriö Pelastustoimi, 23.11.2023 8:56
Kaksi miestä tietokoneen äärellä varastohallissa. Vasemmalla Pelastusopiston roll-up. Tiedote
sisäministeriö Pelastustoimi, 17.11.2023 13:40
Mies istuu sohvalla ja katsoo kameraan. Kolumni
sisäministeriö Pelastustoimi, 9.11.2023 13:24