Takaisin

Keski-Suomen pelastuslaitos purkaa päätöksen avotulentekokiellosta 25.5.2024 – maastopalovaroitus pysyy voimassa

Julkaisuajankohta 25.5.2024 14.17
Tiedote
Avotulentekokieltografiikka

Pelastusviranomaisen määräys päättyy Keski-Suomen maakunnan osalta 25.5.2024. Tässä kerromme, mitä tämä käytännössä tarkoittaa.

Maastopalovaroitus on Ilmatieteen laitoksen antama varoitus, jonka aikana avotulen teko on kielletty, koska maastopalon riski on erityisen suuri. Metsänhoidollinen kulotus on tällöin sallittu mutta vaatii erityistä varovaisuutta.

Tämän lisäksi pelastusviranomainen voi perustellusta syystä kieltää kaiken avotulen teon pelastustoimen alueella tai osassa sitä määräajaksi. Keskiviikkona 22.5. Keski-Suomen pelastusviranomainen määräsi tällaisen kiellon, joka sisälsi myös kulotuksen.

Nyt Keski-Suomen pelastusviranomainen purkaa antamansa määräyksen, mutta Ilmatieteen laitoksen maastopalovaroitus pysyy voimassa. Toisin sanoen avotulen teko on edelleen kielletty ja kulotuksessa tulee noudattaa erityistä varovaisuutta.

Miksi määräys puretaan?

Määräyksen käyttöönotto ja purku perustuvat Ilmatieteen laitoksen ilmoittamaan maastopaloindeksiin, jonka maksimiarvo on 6. Nyt 25.5. luku on laskenut Keski-Suomessa 4,6: n, joten määräys puretaan. Pelastuslaitos seuraa säätilaa ja arvioi suurpalon todennäköisyyttä aktiivisesti ja tarvittaessa määräys otetaan uudelleen käyttöön.

Avotuli tarkoittaa esimerkiksi nuotiota tai muuta tulta, joka voi levitä maapohjan kautta tai kipinöinnin vuoksi. Kiellettyjä ovat myös kevyet, helposti kaatuvat grillit, jotka asetetaan suoraan maahan. Grillaaminen on sallittua turvallisilla laitteilla, kuten tiilisissä tai metallisissa grilleissä, jotka eivät ole suoraan maapohjassa. Tarkempaa tietoa avotulesta löytyy Pelastustoimen verkkosivuilla.

Lisätietoa:
Päivystävä päällikkö, p. 040 355 9664

Keski-Suomi

Uusimmat