Takaisin

Huollata käsisammuttimet muutaman vuoden välein

Julkaisuajankohta 2.1.2024 13.46
Tiedote
Kuvituskuva: rivissä kolme käsisammutinta, sammuttimien painemittari näyttää vihreää, eli ne ovat toimintakunnossa

Tehdään tästä vuodesta entistä paloturvallisempi. Nyt on hyvä hetki jokaisen huolehtia, että kodin palovaroittimet ja alkusammutusvälineistö ovat toimintakunnossa.

Palovaroittimen pariston moni hoksaa vaihtaa viimeistään silloin, kun varoitin alkaa piippailla, mutta myös käsisammuttimet tarvitsevat huoltoa, vaikka ne eivät ääntä itsestään pidäkään.

  • Sammutin on tarkastettava vuoden välein, jos se on säilytyspaikassaan alttiina kosteudelle, tärinälle, lämpötilojen vaihtelulle tai pakkaselle.
  • Sammuttimelle riittää kahden vuoden välein tehtävä tarkastus, jos sitä säilytetään kuivissa ja tasalämpöisissä sisätiloissa.
  • Enimmäishuoltoväli on nestesammuttimilla viisi vuotta ja muilla sammuttimilla kymmenen vuotta. 
  • Ensimmäisen huollon ajankohta määräytyy käsisammuttimen valmistusajankohdasta.
  • Lisäksi käsisammutin on huollettava jokaisen käyttökerran jälkeen. 

Olemme Etelä-Savon pelastuslaitoksella aiemmin hoitaneet sammuttimien tarkastuksia ja huoltoa Kangasniemellä, mutta luovuimme tästä toiminnasta vuoden 2023 lopussa. 

Sammuttimen tarkastus ja huolto tulee teettää Tukesin hyväksymässä asennusliikkeessä, lisätietoa saat Tukesin nettisivulta.

Ohjeistusta palovaroittimista löydät pelastustoimen sivustolta täältä (pelastustoimi.fi > Koti ja arki > Ennaltaehkäisy >Varoittimet).

Uusimmat