Ajankohtaisiin

Älä ole huolissasi, jos et kuullut väestöhälyttimen ääntä

Julkaisuajankohta 7.3.2022 14.06
Väestöhälytin
Väestöhälyttimet testataan joka kuun ensimmäinen arkimaanantai kello 12.

Suomessa on monikanavainen hälytysjärjestelmä väestön varoittamista varten. Siihen kuuluvat radio, TV, teksti-tv, 112-sovellus ja pelastuslaitosten ylläpitämä väestöhälytinjärjestelmä.

Pelastuslaitosten hälytinjärjestelmä on sijoitettu pääsääntöisesti väestötiheimmille alueille. Sitä ei ole suunniteltu kattamaan koko väestöä, sillä se on täydentävä järjestelmä. Älä ole siis huolissasi, jos et kuullut hälyttimen ääntä testauspäivänä. Väestöhälyttimet testataan joka kuukausi ja jos jokin väestöhälyttimistä ei toimi, siitä tulee automaattinen ilmoitus pelastuslaitoksen ylläpitämään järjestelmään ja vika korjataan. Sinun ei tarvitse ilmoittaa asiasta erikseen.

Jos tulisi suojatutumista vaativa tilanne, siitä annetaan vaaratiedote radion, tv:n teksti-tv:n, 112-sovelluksen ja väestöhälytinjärjestelmän kautta. Sisälle suojautuminen suojaa sinua riittävästi suurimmassa osassa vaaratilanteita. 

Paras tapa saada ajantasainen tieto on ladata 112-sovellus, jolloin sijaintitietoon perustuva vaaratiedote tulee suoraan kännykkään. 112-sovellus on hyvä ottaa käyttöön muutenkin, sillä se esimerkiksi auttaa hätäkeskusta paikantamaan soittajan ja sen kautta viranomaiset voivat tiedottaa ja ohjeistaa ihmisiä myös tilanteissa, joissa vaaratiedottamisen kynnys ei ylity. 

Lataa 112-sovellus täältä.

Lisätietoja:

https://pelastustoimi.fi/koti-ja-arki/hatatilanne/vaaratiedote
https://pelastustoimi.fi/koti-ja-arki/hatatilanne/vaaramerkki 
https://pelastustoimi.fi/koti-ja-arki/hatatilanne/suojautuminen-sisaan
https://72tuntia.fi/suojautuminen/
 

Keski-Uusimaa

Uusimmat

Uutinen
sisäministeriö Pelastustoimi, 27.6.2022 15:14
Tiedote
sisäministeriö Pelastustoimi, 21.6.2022 13:44
Mikko Jalo. Tiedote
sisäministeriö Pelastustoimi, 10.6.2022 12:47
Tiedote
sisäministeriö Pelastustoimi, 3.6.2022 12:44