Takaisin

Viranomaisten laajakaistaisen viestintäpalvelun käyttö varmistetaan turvallisuuskriittisissä kohteissa

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 15.7.2021 14.46
Tiedote 91/2021
Pelastaja tunnelissa.

Pelastusviranomainen voi jatkossa määrätä esimerkiksi suurten kauppakeskusten ja sairaaloiden omistajan hankkimaan ja ylläpitämään laajakaistaisen viranomaisviestintäpalvelun käytettävyyden varmistavia laitteita. Tasavallan presidentti vahvisti lakimuutoksen 15. heinäkuuta. Lakimuutos tulee voimaan 1.8.2021.

Pelastuslakia on päivitetty viranomaisverkon käytettävyyttä koskevien säännösten osalta. Lakimuutos turvaa viranomaisten väliseen viestintään tarkoitetun laajakaistaisen viranomaisviestintäpalvelun käytettävyyden turvallisuuskriittisissä kohteissa.

Pelastusviranomaisten määräykset kohdistuvat samoihin kiinteistöihin kuin aiemminkin 

Viranomaisviestinnän laitteilla varmistetaan erityisesti pelastustoimen kommunikointi pelastustoiminnan tehtävissä. Esimerkiksi suurissa kauppakeskuksissa ja sairaaloissa viranomaisverkon kuuluvuuteen vaikuttavat heikentävästi rakennusten rakenteet sekä tilojen mahdollinen sijainti syvällä maan alla.

Lakimuutoksen myötä pelastusviranomainen voi määrätä rakennuksen tai rakennelman omistajan hankkimaan ja ylläpitämään laajakaistaisen viranomaisviestintäpalvelun käytettävyyden varmistavia laitteita. Määräyksen noudattaminen voidaan varmistaa tarvittaessa uhkasakon ja teettämisuhan avulla.

Pelastusviranomaisten määräykset kohdistuvat samoihin rakennuksiin ja rakennelmiin kuin aiemminkin. Kustannusvastuu laitteista ja niiden ylläpidosta säilyy rakennuksen tai rakennelman omistajalla.

Lisätietoja: 
lainsäädäntöneuvos Annika Parsons, p. 0295 488 279, annika.parsons@intermin.fi