Ajankohtaisiin

Suomi on tarjonnut Ruotsille apua metsäpaloihin - vastausta odotetaan vielä

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 26.7.2018 14.54
Tiedote 85/2018

Suomi on 26. heinäkuuta tarjonnut Ruotsille apua maan historian suurimpien metsäpalojen sammuttamiseen. Suomi on valmis lähettämään Ruotsiin noin 35 palomiestä kalustoineen. Käytännössä tämä tarkoittaisi paloautoja, säiliöautoja, moottoriruiskuja sekä maastokelpoisia ajoneuvoja. Ruotsi ei ole vielä vastannut tarjoukseen.

– Viime viikolla meillä ei ollut irrottaa väkeä tai kalustoa Ruotsiin, koska kaikki resurssit olivat kiinni metsäpalojen taltuttamisessa eri puolilla Suomea. Nyt metsä- ja maastopalot Pohjois- ja Varsinais-Suomessa on saatu hallintaan, ja meillä on mahdollisuus lähettää apua Ruotsiin, kertoo pelastusylijohtajan sijaisena toimiva varautumisjohtaja Jussi Korhonen.

Jos Ruotsi hyväksyy Suomen tarjouksen miehistöstä ja kalustosta, joukkueen vahvuinen osasto on valmis lähtemään 24 tunnin kuluttua lähtökäskystä. Mukaan lähtevät halukkaat kootaan Pohjois-Savon, Oulu-Koillismaan sekä Lapin pelastuslaitoksista. Suomesta lähetettävä pelastusjoukkue olisi omavarainen, eli se huolehtii itse myös majoittumisestaan ja logistiikastaan.

Ruotsin palojen sammuttaminen on kestänyt jo toista viikkoa.

– Ruotsi on edelleen toivonut erityisesti lentosammutuskalustoa, jota meillä ei ole lähettää. Pelastuslaitoksilla ei ole omia helikoptereita, vaan Suomessa ilmasammutuksessa tukeudutaan Rajavartiolaitoksen ja Puolustusvoimien kalustoon. Voisimme kuitenkin lähettää sammutuskalustoa ja sammuttajia, jolle olisi varmasti tarvetta erityisesti vaihtomiehinä, pelastusylitarkastaja Rami Ruuska toteaa.

Mahdollisesti lähetettävät joukot ovat koottu useamman pelastuslaitoksen alueelta normaalin valmiuden ulkopuolelta, kuten vapaavuorosta. Näin ollen valmius vastata maasto- ja metsäpaloihin kotimaassa säilyy. Kuivuus aiheuttaa metsäpaloindeksin kohoamista koko Suomessa. Ennusteiden mukaan loppuviikosta yli puolet Suomen pinta-alasta on metsäpalovaroituksen alla.

Ruotsi on pyytänyt apua muilta Pohjoismailta ja useilta Euroopan unionin jäsenvaltioilta metsäpalojen sammutukseen. Apua on saapunut useista maista EU:n pelastuspalvelumekanismin puitteissa.

Lisätietoja

pelastusylijohtajan sijainen, varautumisjohtaja Jussi Korhonen, p. 0295 488 289, jussi.korhonen@intermin.fi 
pelastusylitarkastaja Rami Ruuska, p. 0295 488 424, rami.ruuska@intermin.fi

Uusimmat

Tiedote
sisäministeriö Pelastustoimi, 18.1.2023 13:42
Tiedote
sisäministeriösosiaali- ja terveysministeriö Pelastustoimi, 17.1.2023 12:31
Pelastaja saapuu tehtäväpaikalle. Tiedote
sisäministeriö Pelastustoimi, 3.1.2023 9:14