Takaisin

Suomi lähetti kansainvälisen pelastustoiminnan asiantuntija-apua Puolaan ja Slovakiaan

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 14.4.2022 10.35
Tiedote
Kuva: Euroopan unioni 2022

Sisäministeriö on päättänyt lähettää kaksi asiantuntijaa Puolaan ja Slovakiaan auttamaan Ukrainasta pakenevien tarvitseman humanitaarisen avun koordinoinnissa. Asiantuntijat lähtivät Suomesta keskiviikkoiltana. Pelastusopisto toimii lähetettyjen asiantuntijoiden työnantajana.

Pelastusopisto lähetti 13.4. sisäministeriön päätöksellä kaksi asiantuntijaa Puolaan ja Slovakiaan osana Euroopan unionin pelastuspalvelumekanismia (European Union Civil Protection Mechanism), jonka kautta Puola ja Slovakia ovat pyytäneet kansainvälistä apua.

Suomen lähettämät asiantuntijat työskentelevät logistiikka-asiantuntijoina osana Euroopan unionin asiantuntijatiimiä (European Union Civil Protection Team). Tehtävä kestää alustavan arvion mukaan noin kolme viikkoa.

Suomi on aktiivinen asiantuntija-avun lähettäjä

Kansainvälinen pelastustoiminta on valtiosopimuksiin ja lainsäädäntöön perustuvaa avun antamista ulkomaille, sekä avun vastaanottamista Suomeen. Tällaisia tilanteita ovat luonnon tai ihmisen aiheuttamat katastrofit ja onnettomuudet, joissa maan omat resurssit eivät riitä. Suomi osallistuu kansainväliseen pelastustoimintaan Euroopan unionin ja kansainvälisten järjestöjen kautta. Lisäksi kansainvälistä pelastustoimintaa toteutetaan kahdenvälisten ja monenkeskisten valtioiden välisten sopimuksien puitteissa.

Sisäministeriö päättää pelastustoimeen liittyvän kansainvälisen avun lähettämisestä. Pelastusopisto vastaa asiantuntijoiden kouluttamisesta, rekrytoinnista ja logistiikasta sekä kansainvälisen pelastustoiminnan käytännön toteuttamisesta.

Lisätietoja:

Pelastusopiston koulutussuunnittelija Tero Lähdesmäki, p. 029 545 3430
(tehtävään ja kansainväliseen pelastustoimintaan liittyvät operatiiviset lisätiedot)

sisäministeriön pelastusylitarkastaja Rami Ruuska, p. 050 456 0009
(kansainvälinen pelastustoiminta)

Uusimmat

Palomies ja Pelastuskoulun logo Tiedote
Helsinki Pelastustoimi, 1.12.2023 15:58
Tiedote
sisäministeriö Pelastustoimi, 24.11.2023 13:51
Henkilökuva Kolumni
sisäministeriö Pelastustoimi, 23.11.2023 8:56
Kaksi miestä tietokoneen äärellä varastohallissa. Vasemmalla Pelastusopiston roll-up. Tiedote
sisäministeriö Pelastustoimi, 17.11.2023 13:40
Mies istuu sohvalla ja katsoo kameraan. Kolumni
sisäministeriö Pelastustoimi, 9.11.2023 13:24