Takaisin

Suomi lähettää hätäapua Ukrainaan Kahovkan padon tuhoamisen vuoksi

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 9.6.2023 14.23
Tiedote
Materiaaliapua paketeissa lentokentällä.

Suomesta lähetetään hätäapua Etelä-Ukrainaan EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta. Ukrainaan lähetetään vedenpuhdistustarvikkeita ja muonapakkauksia. Lisäksi valmistaudutaan lähettämään lisäapua Ukrainan viranomaisten päivittyvien pyyntöjen perusteella. Tiistaina 6. kesäkuuta räjäytetyn Kahovkan padon inhimilliset ja ympäristölliset vaikutukset ovat merkittäviä. Suomi on toimittanut maaliskuusta 2022 alkaen Ukrainaan siviilipuolen materiaaliapua. Suomi jatkaa Ukrainan tukemista.

”Kahovkan padon räjäytys aiheuttaa laajamittaista tuhoa siviiliväestölle ja ympäristölle. Tilanne on hyvin vakava ja avuntarve suuri. Tulvavesi hidastaa evakuointeja alueella ja heikentää esimerkiksi puhtaan juomaveden saatavuutta. Lähetettävällä hätäavulla pyritään turvaamaan väestön perustarpeita tuhoalueella”, toteaa sisäministeri Krista Mikkonen.

Padon tuhoamisen ympäristövaikutukset ovat todennäköisesti hyvin pitkäkestoisia. Veden merkittävä vetäytyminen kestää useita päiviä Euroopan komission hätäavun koordinaatiokeskus ERCC:n aiemmin laatimien simulaatioiden perusteella.

Suomi on toimittanut Ukrainaan tähän mennessä 238 rekkalastillista materiaaliapua. Aiemmin Suomi on lähettänyt Ukrainaan muun muassa hätämajoitusta, lääkkeitä, terveydenhuollon tarvikkeita, pelastustoimen kalustoa, pelastushenkilöstölle tarkoitettuja suojattuja majoituskontteja, linja-autoja ja energiasektorin laitteita. Rekkalastien määrä sisältää ulkoministeriön ja sisäministeriön yhteisen hankkeen puitteissa Ukrainaan toimitetut moduuliasunnot kotinsa menettäneille ihmisille sekä suojatut ja liikuteltavat majoituskontit Ukrainan pelastustoimelle. 

Sisäministeriön pelastusosasto koordinoi Suomen valtion siviiliapua Ukrainaan pelastuspalvelumekanismin kautta.

Lisätietoja:

sisäministerin erityisavustaja Mikko Jalo, p. 050 304 8522, etunimi.sukunimi@gov.fi
pelastusosaston kansainvälisten asioiden johtaja Pauliina Eskola, p. 0295 488 263, etunimi.sukunimi@gov.fi

Uusimmat

Tiedote
sisäministeriö Pelastustoimi, 23.2.2024 13:52
erityisasiantuntija Mikko Hiltunen Kolumni
sisäministeriö Pelastustoimi, 26.1.2024 10:09
Tiedote
sisäministeriö Pelastustoimi, 25.1.2024 14:18