Takaisin

Suomesta lähetettiin Ukrainaan aurinkosähköjärjestelmä ja muuta energia-alan materiaaliapua

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 15.3.2023 15.23
Tiedote

Suomi on ollut sodan aikana yksi eniten energia-alan apua Ukrainaan tarjonneista maista. Tiistaina 14.3. Suomesta lähti viimeisimpänä energia-alan materiaaliapukuljetuksena Ukrainaan älykäs aurinkosähköjärjestelmä.

Ukrainaan lahjoitettu aurinkosähköjärjestelmä on varustettu älykkäällä varavoimajärjestelmällä, jonka avulla kriittisten sähkölaitteiden toiminta voidaan turvata sähkökatkon aikana. Lahjoituksen on tehnyt suomalainen energia-alan yritys PlayGreen ja se toimitetaan Ukrainaan EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta. Kuljetuksen on tarkoitus olla perillä ensi viikolla. Aurinkosähköjärjestelmä vastaa Ukrainan akuuttiin energiatuotannon tarpeeseen ja edesauttaa myös maan siirtymää pois fossiilisesta energiasta.

Viime viikkojen aikana Ukrainaan on lähtenyt Suomesta myös muun muassa 77 muuntajaa, suurikokoisia varavoimalaitteita sekä siirrettäviä lämmön- ja höyryntuotantolaitoksia. Venäjän hyökkäys on tuhonnut maan energiantuotantolaitoksia ja sähköverkkoa. Laajat sähkökatkot ovat vaikuttaneet siviilien elämään ympäri maata.

”Suomi on auttanut Ukrainaa merkittävästi energiantuotannon turvaamisessa sodan keskellä. Haluan kiittää suomalaisia toimijoita siitä, että halu auttaa on pysynyt korkeana. Siviilipuolen materiaaliavulle on Ukrainassa edelleen jatkuva tarve, sillä Venäjä on kohdistanut iskuja siviilikohteisiin ja etenkin kriittisen infrastruktuuriin. Suomi toimittaa Ukrainaan apua niin kauan, kuin se on tarpeen”, sanoo sisäministeri Krista Mikkonen

Suomi on yksi eniten Ukrainaan energia-alan apua tarjonneista maista 

Suomi on toimittanut Venäjän hyökkäyksen alusta alkaen Ukrainaan runsaasti siviilipuolen materiaaliapua. Iso osa materiaaliavusta on julkisilta ja yksityisiltä tahoilta saatuja lahjoituksia. Sisäministeriö koordinoi avun lähettämistä Ukrainaan.

Suomi on yksi eniten energia-alan materiaaliapua Ukrainaan tarjonneista maista. ERCC:n (EU:n Emergency Response Coordination Centre) mukaan Suomi on tarjonnut EU-maista eniten muuntajia ja kuudenneksi eniten generaattoreita Ukrainaan maaliskuun alkuun mennessä. Muuntajia on tarjottu Suomesta yhteensä yli 600 ja generaattoreita yli sata.

Energia-alan avun lisäksi Suomen lähettämään siviilipuolen materiaaliapuun on kuulunut muun muassa lääkkeitä, väestönsuoja- ja pelastustoimen tarvikkeita, säteilyturvatarvikkeita sekä terveydenhuollon tarvikkeita.

Lisätiedot:
erikoissuunnittelija Heikki Honkanen, sisäministeriö, p. 0295 488 565, etunimi.sukunimi@govsec.fi
sisäministerin erityisavustaja Mikko Jalo, p. 050 304 8522, etunimi.sukunimi@gov.fi

Uusimmat