Ajankohtaisiin

Pelastustoimen yksikkö- ja kutsutunnuksia koskeva ohje on uudistunut

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 29.9.2021 16.26
Uutinen
Paloauto, jonka ovessa lukee tunnus HE201. Paloauton ovesta roikkuu pelastajan takki.

Sisäministeriö on julkaissut uudistetun ohjeen pelastustoimen yksikkö- ja kutsutunnuksista. Uutta ohjeessa muun muassa miehittämättömiin ilma-aluksiin esimerkiksi lennokkeihin ja pelastustoimen johtamistoimintaan liittyvät tunnukset.

Hätäkeskusten työskentely ja pelastustoiminnan johtaminen helpottuu, kun pelastustoimen yksilöivät tunnukset ovat mahdollisimman yhteneväisiä valtakunnallisesti. Ohjeen tarkoitus on mahdollistaa yksikkö- ja kutsutunnusten käyttäminen yhdenmukaisesti ja laaja-alaisesti hälyttämisessä, viestiliikenteessä, tilannekuvan muodostamisessa sekä tilastoinnissa. Ohje myös täsmentää alueellisen- ja valtakunnallisen pelastustoiminnan johtamisessa tarvittavia käsitteitä.

Ohjeella korvataan vuonna 2011 ilmestynyt pelastuslaitosten laatima ohje. Valtakunnallisen ohjeen avulla muodostetaan yhdenmukaiset yksikkö- ja kutsutunnukset tilanne- ja johtokeskuksille sekä niiden henkilöstölle, pelastustoiminnan kenttätoiminnan johtajille, miehittämättömille ilma-aluksille (UAS), konteille, vaihtolavoille, perävaunuille ja hälytettäville ryhmille. Lisäksi ohjeeseen on lisätty esim. kärkiyksikön tai moniammatillisten yksiköiden tunnukset sekä annettu tarkennuksia esimerkiksi ensivasteyksiköiden tunnuksiin.

Lisätietoa:
pelastusylitarkasta Rami Ruuska, p. 050 456 0009
erityisasiantuntija Tommi Luhtaniemi, p. 050 456 0068

Uusimmat

Kimmo Kohvakka. Tiedote
sisäministeriö Pelastustoimi, 21.9.2023 14:32
Kolumni
Tiedote
sisäministeriö Pelastustoimi, 14.9.2023 9:06
Pelastajia menossa sisälle rakennukseen. Tiedote
sisäministeriö Pelastustoimi, 12.9.2023 10:30