Takaisin

Palosuojelurahaston innovaatiopalkinnot Turvanauhat –ehdotukselle ja Hali-järjestelmälle

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 29.8.2013 10.40
Tiedote

Palosuojelurahaston hallitus on päättänyt huomioida vuonna 2013 kaksi innovaatiopalkintoehdotusta. Rahaston kehittämisraha myönnetään Turvanauhat -ehdotuksen jatkokehitystyöhön ja rahaston kunniamaininta HALI - Hälytysajoneuvojen liikennevaloetuusjärjestelmän ohjausryhmälle. Molempien palkintojen suuruus on 2 000 euroa. Varsinainen pääpalkinto jätettiin tänä vuonna jakamatta.

Turvanauhat -ehdotus edustaa uudenlaista turvallisuusviestintää. Turvanauha on hyvä omavalvonnan keino taloyhtiöille, yrityksille, isännöitsijöille ja asukkaille sekä tarvittaessa yksi tapa viranomaisille ja pelastajille puuttua havaittuihin onnettomuusriskeihin. Turvanauhaa käytetään onnettomuusuhasta tiedottamiseen henkilölle, joka ehkä tahattomasti on aiheuttamassa vaaraa jättämällä esimerkiksi auton pelastustielle tai lastenvaunut rappukäytävään. Turvanauha kiinnitetään lenkillä esim. vaunujen kahvan ympärille ja suljetaan tarralla.

- Tunnen ongelman, josta ideani lähti liikkeelle, kertoo Mauri Raitanen. Työskentelen Helsingin pelastuslaitoksella isännöitsijänä. Olen myös toiminut Helsingissä palotarkastajana kahdeksan vuotta. Turvanauhan käyttäminen todennäköisesti laskee kynnystä puuttua turvallisuuden epäkohtiin, jolloin se parantaa ihmisten turvallisuutta ja vähentää onnettomuuksia. Idean pohjalta on Helsingin kaupungin pelastuskoulun rehtori Matti Waitinen toteuttanut jo ensimmäiset turvanauhat.

Pelastustiekäyttöön voi turvanauhasta olla kaksi versiota, joista toinen tulisi taloyhtiön tai yrityksen käyttöön ja toinen pelastushenkilökunnan käyttöön. Nauhaan painetaan lisätietoina alueen pelastuslaitoksen yhteystiedot. Turvanauhaa voidaan painaa useilla eri kielillä, jolloin se tavoittaa myös maahanmuuttajat. Nauhassa voisi olla lakitekstiä mutta myös perustelut, miksi esimerkiksi lastenvaunujen säilyttäminen uloskäytävällä on kielletty. Turvanauhojen käyttöön ottaminen on osa Helsingin pelastuslaitoksen entisestään tehostuvaa onnettomuuksienehkäisytyötä, kertovat palkinnon saajat.

HALI - Hälytysajoneuvojen liikennevaloetuusjärjestelmä ohjaa hälytysajoneuvoille liikennevaloissa vihreää saavuttaessa mistä tahansa suunnasta risteykseen. Valo vaihtuu liikennevaloissa vihreäksi automaattisesti hyvissä ajoin. Toiminta perustuu satelliittipaikannukseen ja langattomaan tietoliikenteeseen sekä kehittyneeseen paikkatiedon käsittelyyn. Etuusjärjestelmä tekee ajotilanteesta selkeän sekä hälytysajoneuvon kuljettajalle että muulle liikenteelle.

Ohjausryhmään kuuluvat Jukka Talvi Oulun kaupungista, Kari Malinen Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselta, Mikko Malmstedt Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselta, Jani Huttula Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta sekä Mika Törmänen Signal Partners Oy:stä. Menetelmän kehittämisestä on vastannut liikenneinsinööri Jukka Talvi.

- HALI -järjestelmä on käytössä Oulussa, jossa kaupungin kaikki liikennevaloristeykset ovat nyt järjestelmässä mukana. Kokemukset ovat olleet hyvät ja järjestelmä on kustannustehokas. Keskusteluja järjestelmän maantieteellisestä laajentamisesta myös muualle on käyty ja lähiaikoina mukaan ovat liittymässä Kuusamo, Ylivieska ja Raahe, kertoo ehdotuksen lähettäjä, pelastusjohtaja Petteri Helisten Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselta.

Innovaatiopalkinnon saajat julkistettiin tänään torstaina 29.8.2013 Pelastustoimen ajankohtaispäivillä Turussa. Palkinnot luovutti Palosuojelurahaston puheenjohtaja, Porin kaupungin tekninen apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus.

Palosuojelurahaston innovaatiopalkinnon tarkoituksena on kannustaa yrityksiä, yhteisöjä, pelastusalan henkilöstöä ja yksityisiä henkilöitä kehittämään uusia tehokkaampia ja turvallisempia laitteita, toimintatapoja ja työmenetelmiä sekä parantamaan pelastusalan näkyvyyttä ja arvostusta yhteiskunnassa. Palkinto voidaan myöntää yrityksen, yhteisön tai yksityisen henkilön kehittämälle innovaatiolle, joka on huomattavasti edistänyt mainittuja tavoitteita.

Lisätietoja: pääsihteeri Hanna Paakkolanvaara, puh. 071 878 8460, Mauri Raitanen, puh. 040 334 1446, Matti Waitinen, puh. 050 364 5374, Petteri Helisten, puh. 044 703 8601
 

Uusimmat