Takaisin

Huomioi juhannuksena metsäpaloriski ja poikkeuksellinen liputusaika

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 19.6.2019 13.29
Tiedote 45/2019
Kesämökki

Juhannuskokot sytyttävät joka vuosi metsäpaloja. Suurin osa paloista johtuu varomattomuudesta tai huolimattomuudesta. Sisäministeriö kehottaa kokonpolttajia erityiseen varovaisuuteen tulenkäsittelyssä.

Sisäministeriö muistuttaa, että kokon sytyttäminen on nykyään aina kielletty Ilmatieteen laitoksen antaman metsä- tai ruohikkopalovaroituksen aikana. Pelastuslain muutos tuli voimaan 1.1.2019.

Kokkoa ei myöskään saa sytyttää, jos olosuhteet kuivuuden, tuulen tai muun syyn takia ovat sellaiset, että metsäpalon, ruohikkopalon tai muun tulipalon vaara on ilmeinen. Alueen pelastuslaitos voi lisäksi muusta perustellusta syystä kieltää avotulen teon pelastustoimen alueella tai osassa sitä määräajaksi. Kokon sytyttäminen toisen maalle edellyttää lisäksi maanomistajan lupaa.

Juhannuksena liput liehuvat läpi yön

Juhannuksena juhlitaan Suomen lipun päivää. Liputus alkaa kello 18 juhannusaattona ja päättyy juhannuspäivänä kello 21.

Jos sinua askarruttavat liputukseen liittyvät kysymykset, käy sisäministeriön verkkosivuilla osoitteessa www.intermin.fi/suomen-lippu. Löydät sieltä paljon hyödyllistä tietoa liputuksesta ja voit myös kysellä liputuksesta chatbot-virtuaalivirkamies Sulolta.

Suomen liputuskulttuuri on hyvin vapaa, eli lipun voi nostaa salkoon minä tahansa päivänä itselleen tärkeän asian, arvon tai ilonaiheen puolesta. Halusitpa juhlistaa kesäloman alkua, suomalaista saunaa tai vaikkapa isoäidin syntymäpäiviä, niin ei muuta kuin lippu liehumaan.

Lisätietoja:

pelastusneuvos Janne Koivukoski, p. 0295 488 420, janne.koivukoski@intermin.fi (metsäpalot)
erityisasiantuntija Hanne Huvila, p. 0295 488 313, hanne.huvila@intermin.fi (liputusasiat)

Uusimmat