Takaisin

Euroopan turvallisuustutkimuksen nykytilanne ja haasteet esillä Helsingissä

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 6.11.2019 9.44
Tiedote 90/2019
SRE-seminaari logo

Turvallisuustutkimuksen seminaari kokoaa Helsinkiin 6.-7.11. kansainvälisiä turvallisuusalan asiantuntijoita keskustelemaan turvallisuustutkimuksen nykytilasta ja haasteista Euroopassa. Seminaari on Suomen EU-puheenjohtajakauden oheistapahtuma ja sen järjestämisestä vastaa sisäministeriö yhdessä Euroopan komission kanssa. Sisäministeri Maria Ohisalo on seminaarin pääpuhuja.

Security Research Event -seminaariin osallistuu 400 turvallisuuden asiantuntijaa. Edustettuina ovat tutkijat, yritykset, poliittiset päättäjät sekä sisäisen turvallisuuden toimijat, kuten pelastustoimi, poliisi ja rajaturvallisuusviranomaiset.

– Nopeasti muuttuvassa ympäristössä myös turvallisuustutkimuksen on pysyttävä ajan tasalla, jotta voimme hyödyntää tutkimustuloksia täydessä potentiaalissaan. Tarvitsemme kattavan ja monialaisen lähestymistavan, jotta voimme käsitellä yhä monimutkaisempia ja moninaisempia uhkia ja toisaalta hyödyntää esimerkiksi uuden teknologian - kuten tekoälyn - tarjoamia mahdollisuuksia, sisäministeri Maria Ohisalo kertoo.

Teemana rahoitusohjelmien välinen yhteistyö

Seminaarissa korostetaan sisäisen turvallisuuden rahoitusohjelmien välisen yhteistyön syventämistä. Vahvemmalla yhteistyöllä tavoitellaan tutkimus- ja innovaatiohankkeiden tulosten parempaa hyödyntämistä ja saattamista viranomaisten ja muiden turvallisuustoimijoiden käyttöön.

Seminaarissa esitellään EU:n rahoittamien turvallisuusalan hankkeiden tuloksia, jotka ovat syntyneet muun muassa EU:n Horizon Europe tutkimus- ja innovaatiopuiteohjelman ja sisäisen turvallisuuden rahaston (ISF) rahoituksen tuloksena.

Aiheina rajaturvallisuus, terrorismi, hybridiuhat ja tekoäly

Seminaarin paneelikeskustelujen aiheina ovat rajaturvallisuus, terrorismi, hybridiuhat ja tekoäly. Aiheita käsitellään tutkimuksen näkökulmasta.

– Torjuaksemme hybridiuhkia ja ymmärtääksemme linkkejä erillisten tapahtumien välillä tarvitaan läheistä yhteistyötä ja tiedonvaihtoa poliitikkojen, yritysten, tutkijayhteisöjen sekä muun yhteiskunnan välillä. Suomen kokonaisturvallisuuden malli nähdään kansainvälisesti esimerkillisenä hybridiuhkiin varautumisessa, kansliapäällikkö Ilkka Salmi toteaa.

Salmi osallistuu seminaarissa hybridiuhkia käsittelevään paneelikeskusteluun.

Lisätietoja:

Erityisasiantuntija Hanna-Miina Sihvonen, 0295 488 527, hanna-miina.sihvonen@intermin.fi