Takaisin

Spara energi säkert

Utgivningsdatum 4.10.2022 19.06 | Publicerad på svenska 14.10.2022 kl. 15.17
Pressmeddelande

Att spara energi är synnerligen aktuellt nu under hösten och vintern. Vi alla drar nytta av att spara energi, både med tanke på oss själva och för hela samhällets del. Nedan hittar du tips på hur du kan spara energi på säkra sätt.

Att spara energi är synnerligen aktuellt nu under hösten och vintern. Vi alla drar nytta av att spara energi, både med tanke på oss själva och för hela samhällets del. Då vi sparar energi minimerar vi riskerna som anknyter till tillgången på energi, samtidigt som vi påverkar försörjningsberedskapen samt vår egen och vår gemensamma ekonomi.  Delta i vårt gemensamma spartalko och gör det på ett tryggt och säkert sätt. Nedan hittar du tips på hur du kan spara energi på säkra sätt.

Eldstäder och levande ljus

Om du har en eldstad i ditt hem, kom ihåg att se till att den blir sotad med jämna mellanrum.  En sotad eldstad bränner ved effektivare, säkrare och renare. Använd bara ren ved, inte trä som behandlats, avfall eller till exempel kartongförpackningar. På så sätt minskar du på antalet skadliga finpartiklar i luften. Läs mera 

Ved ska aldrig förvaras intill väggen på ett bostadshus eller under takskäggen. Det ökar risken för eldsvåda och kan skada väggkonstruktionerna.  Läs mera: Förvaring av ved (på finska)

Om du har levande ljus, ställ dem på ett obrännbart och stadigt underlag. Se till att det inte finns något lättantändligt ovanför eller nära ljusen. Övervaka de levande ljusen och blås ut dem alltid när du lämnar rummet. Led-ljus är ett brandsäkert sätt att skapa en mysig stämning. Läs mera

Gasvärmare

Om du använder en gasvärmare, kom ihåg att den ska underhållas och följ bruksanvisningen. En kolosvarnare utgör bra tilläggsutrustning om du har en gasvärmare. Kom ihåg att apparater som är avsedda för utomhusbruk inte får användas inomhus. Läs mera: 
Exceptionellt många flytgasvärmare har skaffats som extra värmare – Tukes och SPEK påminner om underhåll och korrekt användning av utrustningen för att undvika brand- och kolmonoxidrisken | Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes)

Transport och lagring av flytande bränsle 

Kom ihåg att alla kärl inte lämpar sig för lagring av bränsle. Till exempel motorbensin kan göra ett plastkärl skört eller få det att smälta. Bekanta dig med instruktionerna för säker transport och lagring av bränsle. Säker förvaring och transport av bränsle, konsumentanvisning (pelastuslaitokset.fi) (på finska)

Temperaturen i hemmet

Sänk temperaturen i ditt hem med måtta. Du sparar redan genom att sänka temperaturen några grader. Det lönar sig inte att sänka temperaturen för lågt, så att det inte uppstår problem med fukt i husets konstruktioner (en tumregel är att temperaturen ska vara minst 18 grader). I våta rum ska golvvärmen vara på, så att fuktskador inte uppstår. Luftväxlingen ser till att luftkvaliteten är god och att fukt förs bort, så koppla inte bort den helt och hållet. Temperaturen på bruksvattnet ska hållas på en lämplig nivå så att skadliga bakterier inte förökar sig i vattnet (kallt hushållsvatten under 20 grader, varmvatten minst 55 grader). Läs mera till exempel här: Om du sparar energi på fel ställe äventyrar du både hälsa och konstruktioner (yle.fi) (på finska)

Det är inte bra att använda elapparater nattetid, eftersom de kan få ett fel och orsaka en vattenskada eller eldsvåda. På natten tar det en längre tid än på dagen att upptäcka problemet, så skadan kan bli stor. De bästa sätten att spara energi hemma är att sänka innetemperaturen och minska användningen av varmvatten, så det lönar sig inte att ta onödiga risker genom att använda hushållsapparater utan uppsikt på natten. Besparingar uppstår till exempel genom att man inte i onödan låter ytterdörren eller kylskåpets eller frysens dörrar stå öppna. Det lönar sig också att värma bastuugnen och ugnen bara för den tid då de används aktivt. Läs mera: Marthaförbundets tips för att spara el: Kortare duschar, talkoanda och smart användning av apparater – Inrikes – svenska.yle.fi

Beredskap för strömavbrott

Se hur du kan förbereda dig inför strömavbrott på webbplatsen 72 timmar Strömavbrott – 72 timmar

Visst har du ett tre dagars reservförråd hemma, det vill säga vatten, mediciner och andra dagligvaror för tre dygn för hela familjen? Läs mer i broschyren om tre dagars reservförråd (72tuntia.fi)
 

Länsi-Uusimaa

Uusimmat