Takaisin

Putkilukkojärjestelmä uudistuu

Julkaisuajankohta 27.5.2024 15.57
Tiedote
Avaimenreikä ja sormi.

Pohjois-Karjalan pelastuslaitos uusii laitoksen putkilukkojärjestelmän kuluvan vuoden aikana. Ensin pelastuslaitos uusii oman järjestelmänsä ja tämän jälkeen, vuoden 2024 jälkipuoliskolla pelastuslaitoksen putkilukon omaavat kohteet voivat siirtyä käyttämään tätä uutta järjestelmää.

Käytännössä muutos tarkoittaa kiinteistöissä pelastuslaitoksen putkilukon eli punakantaisen putkilukon lukkopesän vaihtoa. Uusi lukitusjärjestelmä on sähköinen ja se on avattavissa myös pelastuslaitoksen mobiililaitteilla.
 
-Kiinteistöjen omistajat joutuvat tilaamaan kiinteistöön uuden lukkopesän valitsemastaan lukitusliikkeestä. Lukkopesän hankintahinta jää siis kiinteistön omistajan maksettavaksi. Pelastuslaitos voi käydä suorittamassa uuden lukkopesän asennuksen veloituksetta ja samalla tarkastaa putkilukossa olevien avainten ajantasaisuuden ja toimivuuden. Viestimme loppuvuoden aikana, mitä kautta asennuksia voi sopia kanssamme, pelastuslaitoksen riskienhallintapäällikkö Janne Halonen kertoo.
 
Muutos tulee ajankohtaiseksi ensi syksyn aikana ja tavoitteena on, että mahdollisimman moni siirtyy käyttämään uutta putkilukkojärjestelmää viimeistään vuoden 2025 loppuun mennessä.
 
-Vielä syksyllä muutokselle ei siis ole kiire. Pelastuslaitoksella ei ole resurssia suorittaa kaikkien asiakaskiinteistöjen putkilukkojen vaihtoa vuoden 2024 syksyn aikana, sillä tällaisia kohteita on maakunnassa yli tuhat, Halonen kertoo.
 
Muutos on pakollinen kohteissa, joihin on vaadittu pelastuslaitoksen putkilukko viranomaisten toimesta. Tällaisia ovat kohteet, joissa on hätäkeskusyhteydellä oleva paloilmoitinlaitteisto tai sammutuslaitteisto. Asuinkerrostaloissa ja muissa kohteissa, joissa kyseisiä laitteistoja ei ole, on muutos vapaaehtoinen, mutta erittäin suositeltava. Uuden järjestelmän myötä esimerkiksi ensihoitoyksiköt saavat asuinkohteissa, joista uusi putkilukkojärjestelmä löytyy, ovet auki ja pääsevät nopeammin potilaan luo suorittamaan hoitotoimenpiteitä. Aikaisemmin tämä edellytti joko pelastusyksikön hälyttämistä kohteeseen tai kiinteistöhuoltoa avaamaan ovet, ovien ollessa lukittuna. Pohjois-Karjalan hyvinvointialue – Siun sote ja Pohjois-Karjalan pelastuslaitos viestivät uudistuksen etenemisestä syksyn 2024 aikana.

Pohjois-Karjala

Uusimmat