Takaisin

Kovat pakkaset kurittavat nyt Pohjois-Savoa

Julkaisuajankohta 3.1.2024 14.41
Tiedote
Takan luukut raollaan.

Pohjois-Savossa mitataan tällä viikolla talven kovimpia pakkaslukemia ja tästä syystä pelastuslaitos haluaakin muistuttaa kaikkia siitä, kuinka kovat pakkaset lisäävät merkittävästi riskiä asuintalojen sekä vapaa-ajan asuntojen putkien jäätymiselle.

Jäätymistä edistävät vesijohtojen sijoittaminen liian kylmään paikkaan tai putkiston kehno eristys. Tyypillisesti putket rikkoutuvat ja vesivahinkoja pääsee tapahtumaan mökeissä tai muissa vapaa-ajan asunnoissa, joissa ei olla jatkuvasti paikan päällä.

Vesiputkien lämmittämistä ei suositella itse tehtäväksi. Pahimmassa tapauksessa lämmitys voi sytyttää tulipalon tai rikkoa putket, kun paine kasvaa vettä lämmittäessä liian suureksi.  Putkien sulatustyö kannattaa jättää LVI-ammattilaisten tehtäväksi, sillä turvallinen sulattaminen vaatii sekä oikeanlaisia menetelmiä että laitteistoa.

Kovilla pakkasilla monet lämmittävät myös takkaa tai leivinuunia. Tärkeä asia lämmittäessä on kuitenkin huomioida, ettei takkaa ylilämmittäisi, sillä myös siinä piilee omat riskinsä. Lämmityksessä on tärkeä huomioida, että pari pesällistä puita riittää ja tulipesä tulisi myös täyttää niin, että 1/3 tilasta jää vapaaksi. Pitkäkestoisen lämmityksen yhteydessä on hyvä tarkkailla hormin pintalämpötilaa. Tulipaloriskin minimoimiseksi on suositeltavaa lämmittää pitkään kylmillään ollutta uunia maltillisesti, sillä liian nopea lämmitys voi johtaa äkillisiin lämpötilan muutoksiin, mikä lisää tulipalon riskiä. Lisäksi puhtaan ja kuivan puun käyttö on hyvä pitää mielessä takkaa lämmittäessä. Pohjois-Savon pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Antti Korhonen korostaa huolellisuutta ja tulisijojen valvontaa niitä käytettäessä.

- Tulisijojen valvonta on tärkeää koko käytön ajan. Valvonta tarkoittaa paitsi tulen tarkkailemista myös varmistamista, että savupiippu toimii kunnolla ja, että tulipesä täytetään oikein. Tällaiset toimenpiteet auttavat ennaltaehkäisemään mahdollisia vaaratilanteita ja pitämään tulisijat turvallisina, Korhonen muistuttaa.

Pohjois-Savo

Uusimmat