Takaisin

Ilmoita lintujen joukkokuolemista eläinlääkärille

Julkaisuajankohta 26.7.2023 15.55 | Muokattu 27.7.2023 klo 13.50
Tiedote
Kuvassa pulu.
Villilinnut ja erityisesti niiden uloste voi levittää lintuinfluenssaa. Etelä-Savo ei toistaiseksi kuulu tartuntavyöhykkeeseen, eikä Suomessa ole todettu tartuntoja ihmisillä.

Lintuinfluenssan leviäminen myös Etelä-Savoon on mahdollista. Ilmoita alueen kunnaneläinlääkärille tai valvontaeläinlääkärille viipymättä, mikäli havaitset lintujen joukkokuolemia.

Lintuinfluenssan leviäminen myös Etelä-Savoon on mahdollista. Ilmoita alueen kunnaneläinlääkärille tai valvontaeläinlääkärille viipymättä, mikäli havaitset lintujen joukkokuolemia.
Lintuinfluenssaan viittaavana joukkokuolemana voidaan pitää yli viiden kuolleen vesilinnun tai yli kymmenen muun kuolleen linnun löytymistä. Myös yksittäiset isot kuolleet petolinnut tai useampi kuin yksi kuollut joutsen samassa paikassa voivat viitata lintuinfluenssaan.
 

Älä koske kuolleisiin lintuihin ilman suojaimia
Suomessa ei ole vielä todettu tartuntoja ihmisillä. Lintuinfluenssa voi kuitenkin tarttua myös ihmiseen. Kuolleisiin lintuihin ei tule koskea ilman asianmukaista suojautumista. Jos olet kuitenkin jo koskenut kuolleeseen lintuun, pese kädet hyvin vedellä ja saippualla sekä käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta.
Toimivaltainen viranomainen on kuntien ympäristöterveydenhuolto yhdessä kuntien kanssa. Etelä-Savon hyvinvointialueen pelastustoimi antaa tarvittaessa virka-apua esimerkiksi kuolleiden lintujen keräystilanteissa hankalista paikoista.
Tautitilanne ei ole tällä hetkellä Etelä-Savossa akuutti, mutta ennakkovarautumisen nimissä myös Eloisa jakaa kuntien ympäristöterveydenhuollon ohjeistuksia henkilöstölle ja alueen asukkaille.

Kotitarvekanaloiden pitäjille
Vaikka Etelä-Savo ei toistaiseksi kuulu tartuntavyöhykkeeseen, suositellaan silti myös täällä vahvasti siipikarjan siirtämistä sisätiloihin.
Mikäli pidät siipikarjaa ulkona, niin kontakti villilintuihin kannattaa estää tehokkaasti. Tämä tarkoittaa sitä, että aitauksen silmäkoko saa olla enintään 25 mm. Koska lintujen uloste on erityisen tartuttavaa, käytä kiinteää, läpäisemätöntä kattomateriaalia (luonnonlinnut istuvat mielellään katolla). Suojaa myös kanoille tarjottava ruoka ja juoma muilta lintukontakteilta.
Epäillessäsi tartuntaa, kanasi syövät huonosti tai niillä on jotain sairauden oireita, ota viipymättä yhteyttä kunnaneläinlääkäreihin. Kerro tästä mielellään myös muille ”kanakavereillesi”!

 

Etelä-Savo

Uusimmat