Takaisin

Testaa palovaroittimesi toimivuus pohjoismaisena palovaroitinpäivänä 1.12.

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 1.12.2014 12.34
Uutinen

Maanantaina 1.12. vietetään pohjoismaista palovaroitinpäivää. Teemapäivällä muistutetaan, että ainoastaan toimiva palovaroitin hälyttää. Siksi palovaroittimen toiminta tulee testata kuukausittain, paristo vaihtaa säännöllisesti sekä vaihtaa vanhat palovaroittimet uusiin palovaroitinvalmistajan antamien ohjeiden mukaan. Asuinhuoneistossa palovaroittimia tulee olla yksi jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohti. Lisäksi jokaisessa kerroksessa pitää olla vähintään yksi palovaroitin.

Vuosittain vietettävän palovaroitinpäivän tavoitteena on tiivistää pohjoismaista yhteistyötä paloturvallisuudessa. Pohjoismaissa paloturvallisuuteen liittyvät haasteet ovat samankaltaisia. Yhteistyön tiivistäminen ja kokemusten vaihtaminen on aloitettu keskittymällä asumisen paloturvallisuuteen. Suomessa, Norjassa ja Islannissa palovaroittimet ovat olleet pakollisia kaikissa asunnoissa jo pitkään. Ruotsissa ja Tanskassa palovaroitinvaatimus koskee uudisrakentamista.

Suomessa asuinrakennuksissa ja vapaa-ajanasunnoissa syttyy vuorokaudessa keskimäärin yhdeksän tulipaloa, joihin pelastuslaitos hälytetään. Kohtalokas tulipalo sattuu lähes aina asuinrakennuksessa. Palokuolematilastoja vertailtaessa Suomi on edustanut huonoa länsieurooppalaista tasoa. Alustavien lukujen mukaan palokuolemia on ollut tänä vuonna 72. Kasvu viime vuoteen on merkittävä, sillä koko viime vuonna palokuolemia oli 58.

Palovaroittimen oikea toiminta ei riitä takaamaan selviytymistä uhkaavasta tulipalosta, vaan palavasta asunnosta on myös osattava ja pystyttävä poistumaan. Vaikka paloturvallisuusviikko päättyy virallisesti palovaroitinpäivään, voi paloturvallisuusviikon haasteeseen vastata edelleen. Oma paloharjoitus -kampanjaan voi osallistua tekemällä oman kodin, työyhteisön, koulun, oppilaitoksen, päiväkodin tai taloyhtiön poistumisharjoituksen loppuvuoden aikana.

Lisätietoja pohjoismaisen palovaroitinpäivän vietosta maittain:

Suomi: www.paloturvallisuusviikko.fi

Ruotsi: https://msb.se/aktivmotbrand

Norja: http://www.aksjonboligbrann.no

Tanska: http://www.redfarmor.dk

Islanti: http://www.mannvirkjastofnun.is

Lisätietoja:
pelastusylitarkastaja Maija Peltokangas, 0295 488 433

Uusimmat