Takaisin

Suomi lähetti Turkkiin hätämajoitusta – myös Syyriaan valmisteilla materiaaliapulähetys

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 11.2.2023 14.27
Tiedote
Lentokonetta lastataan tarvikkeilla.
Kuva: Puolustusvoimien logistiikkalaitos

Suomi lähetti Turkkiin materiaaliapuna hätämajoitusta noin 3000 henkilölle. Valmistelussa on myös materiaaliavun lähettäminen nopealla aikataululla Syyriaan. Avun tarve on maanjäristyksen jälkeisissä pelastus- ja raivaustöissä suuri. Ensimmäinen avustuserä saapui tänään Turkkiin ja se toimitettiin Naton euroatlanttisen pelastuspalvelun koordinaatiokeskuksen (EARDCC) kautta.

Suomi lähetti Turkkiin materiaaliapuna hätämajoitusta, eli lämmitettäviä telttoja ja kamiinoja. Sisäministeriö on hankkinut ensimmäisen erän materiaalin Puolustusvoimilta. Avun organisoinnissa ja logistiikassa on tehty tiivistä yhteistyötä Puolustusministeriön ja Puolustusvoimien kanssa. Valmistelussa on materiaalilähetys nopealla aikataululla myös Syyriaan. 

Pelastustöiden olosuhteet ovat haastavat muun muassa kylmyyden ja lumisateen vuoksi.

− Tämän hetken tietojen mukaan kuolonuhreja on kymmeniä tuhansia ja tuhot ovat todella laajoja. Maanjäristysalueella on nyt suuri tarve muun muassa hätämajoitukselle. Materiaaliapulähetyksillä Suomi pyrkii auttamaan ihmisten perustarpeiden toteutumista. On tärkeää, että toimitamme apua maanjäristysalueelle mahdollisimman nopeasti, sisäministeri Krista Mikkonen sanoo. 

Avun tarve on Turkissa ja Syyriassa suuri varhain maanantaiaamuna tapahtuneen voimakkaan maanjäristyksen vuoksi. Myöhemmin maanantaina Turkissa havaittiin toinen maanjäristys ja useita pienempiä järistyksiä. Maanjäristykset ovat vaikuttaneet miljoonien ihmisten elämään alueella.

Avun tarve voi jatkua pitkään 

Pelastustyöt ovat käynnissä ja useat maat ovat lähettäneet apua pelastus- ja raivaustöihin. Alueelle pyydettiin aluksi asiantuntija-apua ja sittemmin myös materiaaliapua, muun muassa hätämajoitusta.

Suomesta lähetettyä materiaaliapua toimitetaan sekä Euroopan unionin pelastuspalvelumekanismin (Union Civil Protection Mechanism) kautta että Naton euroatlanttisen pelastuspalvelun koordinointikeskuksen (EADRCC) kautta. Turkki on pyytänyt apua sekä EU:n että Naton mekanismien kautta, ja Syyria EU:n mekanismin kautta.

Mikä tahansa maa voi pyytää apua EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta, kun se kohtaa kriisin, jonka hoitamisesta se ei selviä yksin. EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta toimitettava apu perustuu EU-jäsenmaiden kansallisiin voimavaroihin.

Suomi lähetti asiantuntija-apua pelastustöihin jo alkuviikosta

Suomi lähetti asiantuntija-apua Turkkiin tukemaan pelastustöissä ja avustustehtävissä jo alkuviikosta. Turkki pyysi asiantuntija-apua EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta. Kolme suomalaista asiantuntijaa työskentelee Turkissa EUCPT-asiantuntijana (European Union Civil Protection Team) ja neljä teknisessä tukitiimissä. Suomalainen asiantuntija johtaa Turkissa monikansallista ryhmää, joka koordinoi EU:n antamaa apua. Suomi on ollut aikaisemminkin aktiivinen avun antaja kansainvälisessä pelastustoiminnassa. 

Lisätiedot:

pelastusosaston kansainvälisten asioiden johtaja Pauliina Eskola, p. 0295 488 263, pauliina.eskola@gov.fi 

sisäministerin erityisavustaja Mikko Jalo, p. 050 304 8522, mikko.jalo@gov.fi
 

*Korjaus 13.2.: korjattu kirjoitusvirhe toisessa väliotsikossa

Uusimmat