Takaisin

Suomi lähetti materiaaliapua Armeniaan

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 20.10.2023 9.00
Tiedote

Vuoristo-Karabahin alueella kiihtyneen konfliktin seurauksena yli 100 000 armenialaista on joutunut pakenemaan alueelta kohti Armeniaa. Tämän seurauksena Armenia on pyytänyt apua EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta. Armenia on pyytänyt muun muassa välttämättömyystarvikkeita, kuten ruokapakkauksia, vaatteita ja hygieniatarvikkeita.

-    Avunpyyntö sisältää muun muassa tarpeen 0-4-vuotiaiden lasten välttämättömyystarvikkeille, lähtien vuoteista, vaatteista ja vaipoista. Lähetämme apuna äitiyspakkauksia ja ruoka-annoksia, joilla vastaamme avunpyyntöön, kertoo erikoissuunnittelija Heikki Honkanen sisäministeriöstä.

Sisäministeriö valmistelee avun kuljetusta yhteistyössä Itävallan kanssa. Huoltovarmuuskeskus vastaa avun kuljettamisesta Itävaltaan, josta materiaali toimitetaan Armeniaan Itävallan järjestämänä. Avustuspaketti on perillä Armeniassa ensi viikon aikana. 

-    Suomen ja Itävallan lisäksi pitkälle toista kymmentä Euroopan maata on tarjonnut apua Armeniaan. Kuljetuksia on järkevää koordinoida apua lähettävien maiden kesken käytössä olevan kuljetuskapasiteetin maksimaaliseksi hyödyntämiseksi. Kiitämme Itävallan kollegoita ja Huoltovarmuuskeskusta tuesta tässä kokonaisuudessa, kertoo kansainvälisten asioiden johtaja Pauliina Eskola sisäministeriöstä. 

Apu toimitetaan EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta

Euroopan unionin pelastuspalvelumekanismin (Union Civil Protection Mechanism) kautta mikä tahansa maa voi pyytää apua, kun se kohtaa kriisin, jonka hoitamisesta se ei selviä yksin. Kriisit voivat olla luonnon tai ihmisen aiheuttamia katastrofeja, kuten suuronnettomuuksia, teknologisia, kemikaali- ja ympäristöonnettomuuksia tai terroritekoja. Euroopan komission alainen eurooppalainen hätäavun koordinaatiokeskus koordinoi avunantoa.

EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta toimitettava apu perustuu EU-jäsenmaiden kansallisiin voimavaroihin. Apu voi olla esimerkiksi asiantuntija-, pelastusmuodostelma- tai materiaaliapua. Pelastustoimeen liittyvän kansainvälisen avun lähettämisestä vastaa sisäministeriö. 

Lisätietoja:
erikoissuunnittelija Heikki Honkanen, p. 0295 488 565, etunimi.sukunimi@gov.fi 

Uusimmat