Tillbaka

Finland skickade materiellt bistånd till Armenien

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 20.10.2023 9.00
Pressmeddelande

Till följd av att konflikten i Nagorno-Karabach trappats upp har över 100 000 armenier varit tvungna att lämna området och fly mot Armenien. Därför har Armenien begärt bistånd via EU:s civilskyddsmekanism. Armenien har bett om bland annat nödvändighetsartiklar, till exempel matpaket, kläder och hygienartiklar.

- Enligt biståndsbegäran finns det ett behov av bland annat nödvändighetsartiklar för barn i åldern 0–4 år, till exempel sängar, kläder och blöjor. Vi svarar på biståndsbegäran genom att skicka moderskapsförpackningar och matransoner, säger Heikki Honkanen, specialplanerare vid inrikesministeriet.

Inrikesministeriet bereder transporten av biståndet i samarbete med Österrike. Försörjningsberedskapscentralen svarar för transporten av biståndet till Österrike som sedan ordnar transporten till Armenien. Biståndspaketet kommer att vara framme i Armenien nästa vecka.

- Förutom Finland och Österrike har långt över tio europeiska länder erbjudit hjälp till Armenien. Det är förnuftigt att samordna transporterna mellan de länder som sänder bistånd för att maximalt utnyttja den tillgängliga transportkapaciteten. Vi tackar kollegerna i Österrike och Försörjningsberedskapscentralen för deras stöd i denna helhet, säger Pauliina Eskola, direktör för internationella frågor vid inrikesministeriet.

Biståndet lämnas via EU:s civilskyddsmekanism

Genom EU:s civilskyddsmekanism (Union Civil Protection Mechanism) kan vilket land som helst begära bistånd om landet drabbas av en kris som det inte klarar av ensamt. Det kan vara fråga om naturkatastrofer eller katastrofer orsakade av människor, till exempel storolyckor, tekniska olyckor, kemikalie- och miljöolyckor eller terrordåd. Europeiska centrumet för samordning av katastrofberedskap, som är underställt Europeiska kommissionen, samordnar biståndet.

Det bistånd som lämnas via EU:s civilskyddsmekanism grundar sig på EU-medlemsstaternas nationella resurser. Biståndet kan vara till exempel experthjälp, hjälp i form av räddningsformationer eller materiellt bistånd. Inrikesministeriet ansvarar för lämnande av internationellt bistånd inom räddningsväsendet.

Mer information:
specialplanerare Heikki Honkanen, tfn 0295 488 565, fornamn.efternamn@gov.fi

Det senaste