Takaisin

Suomi lähetti energiasektorin apua Ukrainaan

sisäministeriötyö- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 30.11.2022 16.04
Tiedote

Suomi lähetti 24.11. Ukrainaan lisää kipeästi kaivattua energiasektorin apua. Nyt lähtenyt kokonaisuus piti sisällään sähköverkon komponentteja, kuten virtamuuntajia, katkaisijoita ja releitä. Aiemmin syksyllä Ukrainaan lähetettiin 28 virtamuuntajaa.

- Energiasektorin apu tulee todelliseen tarpeeseen, sillä Venäjän hyökkäykset ovat osuneet pahasti Ukrainan energiainfrastruktuuriin. Myös suomalaiset yritykset ovat vastanneet kattavasti pyyntöön auttaa Ukrainaa, sanoo elinkeinoministeri Mika Lintilä

Suomi lähettää lisää energiasektorin apua loppu- ja alkuvuoden aikana. Valmistelussa ovat muun muassa virtamuuntajien, sähköverkon komponenttien, isojen generaattorien ja lämmityslaitteiden lähetykset.

- Tilanne Ukrainassa on siviiliväestön kannalta erittäin vakava ja avuntarve maassa kasvaa. Miljoonat ovat talven lähestyessä ilman sähköä, lämmitystä ja vettä. Suomi jatkaa avun antamista Ukrainan pyyntöjen mukaisesti. Toivon, että suomalaisten auttamisen halu säilyy korkeana, sanoo sisäministeri Krista Mikkonen.

Energiasektorin apu tarjotaan Euroopan unionin pelastuspalvelumekanismin (European Union Civil Protection Mechanism) kautta. Sisäministeriö koordinoi valtionhallinnon siviiliavunantoa Suomessa.

Helmikuun jälkeen Suomesta on lähtenyt monipuolista materiaaliapua Ukrainaan

Helmikuun jälkeen Suomi on lähettänyt 50 rekkalastillista siviilipuolen materiaaliapua Ukrainaan ja neljä Moldovaan. Ukrainaan on lähtenyt myös kuusi sammutusautoa ja 13 ambulanssia. Siviilipuolen materiaaliavun rahallinen arvo on yli neljä miljoonaa euroa. Tällä hetkellä valmistellaan lisäksi useita lähetyskokonaisuuksia, joiden yhteenlaskettu arvo on useita miljoonia euroja.

Lisäksi Puolaan, Moldovaan, Slovakiaan ja Euroopan hätäavun koordinaatiokeskukseen (Emergency Response Coordination Centre, ERCC) on lähetetty asiantuntijoita tukemaan EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta toimitettavan avun koordinointia. ERCC koordinoi Ukrainaan ja lähialueille pelastuspalvelumekanismin kautta toimitettavaa apua.  

Avuntarve Ukrainassa jatkuu vielä pitkään

Käynnissä oleva avustusoperaatio on poikkeuksellinen, ja avuntarpeen odotetaan jatkuvan vielä pitkään. Syksyn aikana kiihtyneiden iskujen seurauksena erityisesti energiasektorin tarvikkeille on massiivinen tarve. Koko yhteiskunta kansalaisista yhteiskunnan toimintoja ylläpitäviin viranomaisiin tarvitsevat jatkossakin erilaista materiaaliapua. Ukrainassa tarvitaan tällä hetkellä siviilipuolen tarvikkeista muun muassa lääkkeitä, ensiapu- ja hätämajoitustarvikkeita, vedenpuhdistustabletteja, miinanraivauskalustoa, CBRN suoja- ja vastatoimimateriaaleja, varavoimalaitteita ja polttoainetta. Tarpeet muuttuvat koko ajan.  

Sisäministeriö koordinoi mm. yrityksiltä ja julkishallinnolta tulevia lahjoituksia Suomessa. Yksityishenkilöille tehokkain tapa auttaa on tehdä lahjoitus avustusjärjestöille. Lahjoitetut tavarat ja tarvikkeet toimitetaan avun tarvitsijoille EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta ja yhteistyössä Ukrainan vastuuviranomaisten kanssa. Euroopan komissio koordinoi pelastuspalvelumekanismin kautta toimitettavaa apua. Näin varmistetaan, että lahjoitusten kulkua voidaan seurata ja ne löytävät varmasti perille.

Lisätietoja:

erityisasiantuntija Pekka Tiainen, p. 0295 488 227, pekka.tiainen@govsec.fi 

sisäministerin erityisavustaja Mikko Jalo, p. 050 304 8522, mikko.jalo@gov.fi (sisäministerin haastattelupyynnöt)

elinkeinoministerin erityisavustaja Sonja Hällfors, p. 0295 047 380, sonja.hallfors@gov.fi (elinkeinoministerin haastattelupyynnöt)

Uusimmat