Takaisin

Sisäministeriön hallinnonalalla kehyspäätöksen edellyttämät säästöt merkitsevät leikkauksia myös henkilöstömenoista

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 5.5.2014 10.45
Tiedote

Hallitus teki maaliskuun lopussa kehyspäätöksen, jolla valtiontaloutta sopeutetaan 2,3 mrd. eurolla. Sopeutus sisältää valtionhallinnon toimintamenoihin 0,5 % tuottavuustavoitteen ja valtion palkkaliukumien rajoittamisen. Sisäministeriön hallinnonalan osuus säästötavoitteista on 9,4 miljoonaa euroa vuonna 2015. Vuoden 2018 tasolla säästötavoite on 25 miljoonan euron tasolla.

Sisäministeriön hallinnonalalla on käynnissä merkittäviä hallinnonuudistuksia. Tästä syystä uudet säästöpäätökset ovat haasteellisia.

Sisäministeriö on kehottanut hallinnonalan virastoja käynnistämään suunnittelun toimenpiteistä, joilla tavoiteltuihin uusiin säästöihin päästään. Säästöt ovat merkittäviä ja kohdistuvat kaikkiin virastoihin.

Koska sisäministeriön hallinnonala on työvoimavaltainen, joudutaan säästöjä hakemaan henkilöstömenoista. Sisäministeriön hallinnonalan kokonaismenoista noin 66 % on henkilöstömenoja. Näin ollen on mahdollista, että hallinnonalalla joudutaan käyttämään yhteistoimintalain mahdollistamia keinoja hallinnonalalta edellytettyjen säästöjen aikaansaamiseksi.

Säästöjä haetaan myös tehostamalla toimintaa ja säästämällä ict- ja muista kuluista. Virastokohtaisesti tehtävät toimenpiteet voivat vaihdella.

Ministeri Räsänen pitää tilannetta huolestuttavana

Sisäministeri Päivi Räsänen pitää valtion talouden tasapainottamista ja velkaantumisen pysäyttämistä sisäisen turvallisuuden kannalta tärkeänä. - Olen kuitenkin huolestunut siitä, millaiset näiden uusien säästöjen vaikutukset ovat hallinnonalamme virastoissa, toteaa sisäministeri Räsänen.

- Tällä hetkellä on vielä vaikea arvioida, millaisia toimenpiteitä säästöt edellyttävät. Kunhan tarkemmat laskelmat ja suunnitelmat selviävät, tulen ottamaan asian tarvittaessa esille budjettiriihessä, ministeri Räsänen painottaa.
Ministeri Räsänen korostaa, että merkittäviä hallintouudistuksia jo tehty niin poliisissa, Rajavartiolaitoksessa kuin Hätäkeskuslaitoksessa.

- Näiden uudistusten avulla olemme jo säästäneet merkittävästi toiminnan tason pysyessä samanaikaisesti hyvänä. Nyt tulevat uudet säästöt tekevät tilanteesta hankalan, ministeri summaa suunnittelutilannetta.

Tarvittavien toimenpiteiden suunnittelu etenee ministeriössä ja hallinnonalan virastoissa toukokuun aikana. Sisäministeriö antaa tarkemmat ohjeet kokonaisuudesta suunnittelumääräyksessä kesäkuussa. Tarkka vuoden 2015 budjetti valmistuu ja julkistetaan elokuussa.

Huomattavia tehostamistoimenpiteitä on jo tehty

Sisäministeriön hallinnonalalla on tehostettu toimintaa useilla hallintorakenneuudistuksilla. Poliisissa on tehty kolme eri hallinnonuudistusta, joissa toimintaa on virtaviivaistettu. Viimeisin uudistus tuli voimaan vuoden alusta.

Rajavartiolaitos on parhaillaan toteuttamassa sopeuttamisohjelmaa, jossa vähennetään 300 henkilötyövuotta. Hätäkeskuslaitosuudistuksen myötä on vähennetty hätäkeskuksia ja vähennetään yhteensä 100 henkilötyövuotta.

Lisätietoja: valtiosihteeri Andrei Nahkala, 029 541 8807, kansliapäällikkö Päivi Nerg, 029 541 8803, talousjohtaja Jukka Aalto, 029 548 8510