Tillbaka

Besparingarna enligt rambeslutet innebär också nedskärningar i personalutgifterna inom inrikesministeriets förvaltningsområde

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 5.5.2014 10.45
Pressmeddelande

Enligt det rambeslut som regeringen fattade i slutet av mars ska statsfinanserna anpassas med 2,3 miljarder euro. Anpassningen omfattar ett produktivitetsmål på 0,5 procent i statsförvaltningens omkostnader och en begränsning av löneglidningen inom staten. Sparmålet inom inrikesministeriets förvaltningsområde är 9,4 miljoner euro år 2015. På 2018 års nivå är sparmålet ca 25 miljoner euro.

Inom inrikesministeriets förvaltningsområde pågår betydande förvaltningsreformer. Därför är de nya sparbesluten utmanande.

Inrikesministeriet har uppmanat ämbetsverken inom förvaltningsområdet att inleda planeringen av åtgärder för att nå de nya sparmålen. Besparingarna är betydande och gäller alla ämbetsverk.

Eftersom inrikesministeriets förvaltningsområde är arbetskraftsintensivt måste besparingar också göras i personalutgifterna. Av totalutgifterna för inrikesministeriets förvaltningsområde är ca 66 procent personalutgifter. Därför är det möjligt att man för att nå de besparingar som krävs inom förvaltningsområdet måste vidta de åtgärder som samarbetslagen get möjlighet till.

Målet är att besparingar kan nås också genom att effektivisera verksamheten samt spara i IKT-kostnader och övriga kostnader. De åtgärder som vidtas kan variera från ämbetsverk till ämbetsverk.

Minister Räsänen anser att situationen är oroande

Inrikesminister Päivi Räsänen anser att det med tanke på den inre säkerheten är viktigt att balansera statens ekonomi och få skuldsättningen att stanna upp. - Jag är dock orolig över hurudana effekter dessa besparingar har på ämbetsverken inom vårt förvaltningsområde, konstaterar inrikesminister Räsänen.

- För närvarande är det ännu svårt att bedöma hurdana åtgärder besparingarna förutsätter. Då de närmare kalkylerna och planerna blir klara kommer jag vid behov att lyfta fram frågan vid budgetmanglingen, framhäver minister Räsänen.

Minister Räsänen poängterar att betydande förvaltningsreformer redan har gjorts såväl inom polisen som vid Gränsbevakningsväsendet och Nödcentralsverket. - Genom dessa reformer har vi redan gjort betydande besparingar samtidigt som den goda nivån på verksamheten har upprätthållits. De nya besparingarna gör situationen komplicerad, sammanfattar ministern.

Planeringen av de åtgärder som behövs framskrider vid ministeriet och förvaltningsområdets ämbetsverk i maj. Inrikesministeriet kommer att ge närmare anvisningar om helheten i en planeringsbestämmelse i juni. Den exakta budgeten för år 2015 blir färdig och offentliggörs i augusti.

Betydande effektiviseringsåtgärder har redan vidtagits

Inom inrikesministeriets förvaltningsområde har verksamheten effektiviserats genom flera omstruktureringar av förvaltningen. Inom polisen har man genomfört tre olika förvaltningsreformer där verksamheten har förenklats. Den senaste reformen trädde i kraft vid årsskiftet.

Gränsbevakningsväsendet håller på att genomföra ett anpassningsprogram enligt vilket personalen minskas med 300 årsverken. I och med nödcentralsreformen har antalet nödcentraler minskat och personalen kommer att skäras ned med sammanlagt 100 årsverken.

Ytterligare information: statssekreterare Andrei Nahkala, 029 541 8807, kanslichef Päivi Nerg, 029 541 8803, ekonomidirektör Jukka Aalto, 029 548 8510

Det senaste