Takaisin

Sisäministeriö kehottaa erityiseen varovaisuuteen avotulen käytössä

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 3.5.2013 16.03
Tiedote

Sisäministeriö muistuttaa, että avotulen käytössä tulee aina noudattaa erityistä varovaisuutta. Säiden lämmetessä kevään pihatyöt houkuttelevat helposti puutarhajätteiden polttamiseen. Vaikka kevät on tänä vuonna normaalia myöhäisempi, on pihojen siivouksen ja ruohikon kulotuksen yhteydessä jo tapahtunut useita vahinkoja, joissa tuli on päässyt leviämään rakennuksiin.

Avotulen tekoa rajoittavat useat säädökset ja määräykset. Risujen ja oksien polttamista säätelee pelastuslaki, pelastuslaitosten antamat ohjeet sekä kuntien jätehuolto- ja ympäristönsuojelumääräykset. Avotulta ei saa sytyttää metsään tai sen läheisyyteen jos olosuhteet kuivuuden, tuulen tai muun syyn takia ovat sellaiset, että metsäpalon vaara on ilmeinen.

Kulottaminen tai risujen polttaminen on ehdottomasti kielletty jos alueella on voimassa metsä- tai ruohikkopalovaroitus. Kulotus leviää polttopaikan läheisyydessä olevaan ruohikkoon ja rakennuksiin yhtä helposti kuin metsään.

Puutarhajätteiden polttamiselle, kulottamiselle ja muullekin avotulen tekemiselle on oltava maanomistajan lupa. Polttopaikalle pitää varata sammutusvälineistöä tulen sammuttamiseen (vesi, haravat, lapiot jne.). Tulen sytyttäjä on aina vastuussa aiheuttamistaan palo- tai savuvahingoista.

Varsinaisten jätteiden polttaminen on aina kielletty ilman lakisääteistä ympäristölupaa. Jätehuoltomääräykset kieltävät myös haravointijätteiden polttamisen. Haravointi- ja risujätteet voi hyödyntää omalla pihalla kompostoimalla ja hakettamalla tai toimittaa luvallisiin vastaanottopaikkoihin.

Lisätietoja:
valmiusjohtaja Janne Koivukoski, 0500 478 252