Takaisin

Inrikesminister Räsänen: En strategi för den inre säkerheten måste utarbetas under följande regeringsperiod

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 27.11.2014 10.51
Pressmeddelande

Inrikesminister Päivi Räsänen talade i dag på inrikesministeriets seminarium om den inre säkerheten. Minister Räsänen föreslog att nästa regering ska utarbeta en strategi för den inre säkerheten och i anslutning till denna en redogörelse om den inre säkerheten. - Avsikten är att i strategin dra upp riktlinjerna för de centrala målen och åtgärderna för Finlands inre säkerhet.

- I samband med kommande regeringsförhandlingar bör man också modigt och fördomsfritt se över hur samarbetet och strukturerna inom hela säkerhetssektorn kan utvecklas så att de bemöter de aktuella utmaningarna för den inre säkerheten, konstaterade minister Räsänen.

- Med tanke på polisens, Gränsbevakningsväsendets och Tullens handlingsförmåga är det ytterst viktigt att den parlamentariska arbetsgrupp som jag nyligen tillsatte producerar till riksdagen information om behoven av strategiska resurser inom den inre säkerheten och rättsvården under nästa ramperiod 2016 - 2019, konstaterade ministern.

En utredning om omstruktureringen av polisförvaltningen till riksdagen

Under pågående regeringsperiod har inrikesministeriets förvaltningsområde effektiviserat sin verksamhet. Genom flera reformer efter varandra har polisens, Nödcentralsverkets, Gränsbevakningsväsendets och Tullens förvaltningsstrukturer blivit enhetligare och enklare än förr.

- Vi i regeringen följer intensivt hur omstruktureringen av polisförvaltningen genomförs, och en utredning i anslutning till den kommer att överlämnas till riksdagens förvaltningsutskott ännu i år. Polisens resurser för år 2015 tryggades i höstens budgetförhandlingar. Dessutom fick Skyddspolisen tilläggsfinansiering. När det gäller nästa år kan nivån på verksamheten upprätthållas, sade minister Räsänen.

Minister Räsänen anser att det är viktigt att fundera på huruvida myndigheterna har tillräckliga verktyg för att sköta sina lagstadgade uppgifter. - Här syftar jag särskilt på de behov som föranleds av kampen mot terrorism, betonade ministern.

Ett nytt steg måste tas i reformen av räddningsväsendets strukturer

Minister Räsänen föreslog i sitt tal också att ett nytt steg måste tas i reformen av räddningsväsendets strukturer. Inrikesministeriet inleder inom kort reformarbetet med räddningsväsendets strategi.

- Den omstrukturering av räddningsväsendet som genomfördes för tio år sedan lyckades utmärkt. De fördelar som den medförde har redan utnyttjats nästan till fullo. I samband med strategiarbetet är det bra att diskutera bl.a. de behov av att ändra organiseringen av räddningsväsendet som inrättandet av social- och hälsovårdsområden medför.

Dessutom föreslog minister Räsänen att det bör utredas om samarbetet mellan läroanstalterna inom säkerhetsbranschen kan effektiviseras. - Jag anser att det är viktigt att utreda om det är möjligt att åstadkomma en läroanstalt inom säkerhetsbranschen, en s.k. säkerhetsakademi, som har en gemensam förvaltning och till vilken olika läroanstalter hör.

En trovärdig gränsövervakning är en förutsättning för handlingsfriheten i säkerhetspolitiken

Inrikesminister Räsänen konstaterade att Gränsbevakningsväsendets resurser spelar en betydande roll i upprätthållandet av Finlands krisberedskap vid östgränsen och på havsområdet. - Det är viktigt att förstå att en trovärdig och självständig gränsövervakning är en grundförutsättning för Finlands handlingsfrihet i utrikes- och säkerhetspolitiken på samma sätt som ett trovärdigt och självständigt försvar, framhävde ministern.

Enligt minister Räsänen är Finlands inre säkerhet starkt förknippad med säkerhetssituationen i andra EU-medlemsstater och EU:s grannländer. - Man bör genom att utveckla myndigheternas egen lagstiftning avlägsna alla onödiga hinder för att samarbeta internationellt samt för att ge eller be internationell hjälp.

Minister Räsänen framhävde att särskilt i allvarliga situationer som hotar den inre säkerheten ska ansvarsfördelningen mellan myndigheterna vara tydlig för att omedelbart kunna inleda verksamheten och för att inte äventyra medborgarnas säkerhet på grund av oklara ledningsförhållanden. - Det är ytterst viktigt att man är medveten om detta på politiskt plan, sade ministern.

Ytterligare information: statssekreterare Marjo Anttoora, tfn 029 541 8802

Ministerns tal och seminariets material (på finska) finns på webbplatsen: www.intermin.fi/sisämin14

Diskussionen på seminariet om den inre säkerheten kan också följas på Twitter med hashtag #sisämin14