Takaisin

Ministeri Risikko: Naisia tarvitaan turvallisuuden tekijöinä

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 19.5.2017 13.58
Tiedote 50/2017

Naisten rooli niin vapaaehtoisessa varautumisessa kuin turvallisuusviranomaisten palveluksessa on Suomessa merkittävä. Yhteiskunnan elintärkeisiin toimintoihin liittyvä vapaaehtoisresurssin olemassaolo ja elinvoimaisuus tulee turvata jatkossakin, sisäministeri Paula Risikko sanoi Naisen Valmiusliiton 20-vuotisjuhlassa 19. toukokuuta Helsingissä.

- Esimerkiksi ansiotyön ja vapaaehtoistoiminnan yhteensovittaminen edellyttää uudenlaisia malleja työntekijän ja työnantajan välillä. Lainsäädännöllä, strategioilla ja politiikka-ohjelmilla voidaan tukea kolmannen sektorin roolia osana yhteiskuntamme kokonaisturvallisuutta.

Vakavissa häiriötilanteissa viranomaisten resurssit tarvitaan yhteiskunnan kriittisimpien toimintojen jatkamiseen. Sen vuoksi yhteisöjen ja kotitalouksien omatoiminen varautuminen on yhteiskunnan kriisinkestävyyden perusta.

Turvallisuusalalla toimivilla kansalaisjärjestöillä on pitkä kokemus työstä viranomaisia ja kansalaisia hyödyttävissä projekteissa, kampanjoissa ja tapahtumissa sekä Suomea ja maailmaa kohdanneissa kriiseissä.

Vuoden 2015 syksyllä turvapaikanhakijoiden määrän voimakas kasvu käynnisti Suomen Punaisessa Ristissä rauhanajan suurimman kotimaan avustusoperaation.

- Operaatio on ollut konkreettinen voimannäyttö siitä, mihin viranomaisten ja järjestöjen välisellä yhteistyöllä kyetään. Valmius toimintaan oli jo olemassa ja siihen oli varauduttu käytännössä jo vuosien ajan, ministeri Risikko kertoi.

Suomi erottuu edukseen siviilikriisinhallinnassa toimivien naisten määrässä

Paitsi vapaaehtoistyössä naisilla on iso rooli myös turvallisuusviranomaisten toiminnassa.

Hätäkeskuspäivystäjistä suurin osa on naisia. Koko poliisihallinnon virkamiehistä noin kolmannes on naisia.

- Käytäntö on osoittanut, että hankalissa tilanteissa naisen läsnäolo ja keskustelutaidot ovat usein rauhoittavia tekijöitä.

Suomi erottuu kansainvälisesti edukseen siinä, että yli kolmasosa Suomen kansainvälisiin siviilikriisinhallintatehtäviin lähettämistä asiantuntijoista on naisia. EU-maiden keskiarvo on noin 20 prosenttia.

- Omien asiantuntijoidemme näyttämä roolimalli on tärkeä, kun pyrimme saamaan konfliktimaiden naiset aktiivisiksi osallistujiksi valtion rakentamiseen. Naisilla on myös useissa konfliktimaissa miehiä paremmat mahdollisuudet tutkia naisiin ja tyttöihin kohdistuneita rikoksia.

Lisätietoja

erityisavustaja Juuso Rönnholm, p. 050 574 1504, juuso.ronnholm@intermin.fi

Uusimmat