Takaisin

Ministeri Räsänen: Poliisihallitus käynnistää välittömästi epäiltyjen tietojärjestelmän kehittämistoimenpiteet

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 19.4.2013 15.56
Tiedote

Sisäministeri Päivi Räsänen sai perjantaina 19.4. Poliisihallitukselta poliisiylijohtajan käynnistämän selvityksen tulokset epäiltyjen tietojärjestelmän käytöstä ja valvonnasta.

–Minusta on hyvä asia, että Poliisihallitus on tehnyt selvityksen ja sen edellyttämän päätöksen nopeasti ja on myös käynnistänyt toimenpiteet välittömästi. Epäiltyjen tietojärjestelmä on erittäin tärkeä työväline poliisille mm. järjestäytyneen rikollisuuden torjunnassa. Kansalaisten luottamus poliisin rekistereihin pitää palauttaa pikaisesti, painottaa Räsänen.

Nyt saadun selvityksen lisäksi sisäministeriö on pyytänyt Poliisihallitukselta 10.5. mennessä laajempaa selvitystä poliisiyksiköiden välisistä yhteistyöongelmista ja henkilötietojen käsittelystä epäiltyjen tietojärjestelmässä. Räsäsen mukaan ministeriössä tullaan tarkkaan analysoimaan saatavat selvitykset. –Koska esitutkinta on lisäksi vielä kesken, on liian aikaista vetää lopullisia johtopäätöksiä. Mahdolliset hallinnolliset toimenpiteet tehdään esitutkinnan ja selvitysten valmistuttua, painottaa Räsänen.

-Koska kyseessä on vakava asia myös tietojen vuotamisen osalta, lopullisia johtopäätöksiä pitää harkita tarkkaan, Räsänen lisää.

Poliisihallituksen toimenpiteet epäiltyjen tietojärjestelmän käytön ja valvonnan kehittämiseksi

• Epäiltyjen tietojärjestelmässä olevat tiedot tarkastetaan kaikissa poliisiyksiköissä erillisen suunnitelman mukaisesti. Suunnitelma valmistuu tietosuojavaltuutetun kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen. Tarkastusten tulokset raportoidaan Poliisihallitukselle.

• Epäiltyjen tietojärjestelmän käyttäjien tiedot tarkastetaan jokaisessa poliisiyksikössä ja varmistetaan määräyksessä "Käyttövaltuuksien hallinta poliisissa (2020/2012/946, salassa pidettävä, suojaustaso IV)" ja sen liitteissä määriteltyjen kriteerien toteutuminen.

• Poliisin toiminnalliset ohjeet ja olemassa olevat tekniset ohjeet tarkistetaan.

• Parhaillaan toteutettavan Poliisiasiain toiminnanohjausjärjestelmän (Vitja) kokonaisuudistuksen yhteydessä huomioidaan kattavasti tietoturva-asiat ja korkean suojaustason tietoaineiston käsittelyn edellyttämät käsittelysäännöt.

• Epäiltyjen tietojärjestelmän esimiesvalvontaa lisätään. Uusien henkilöiden lisäämisen osalta tietojärjestelmään rekisteröinnin laillisten ja laadullisten edellytysten arvioinnin suorittaa päällystöön kuuluva virkamies.

• Poliisikoulutuksessa huolehditaan järjestelmään liittyvän koulutuksen ja osaamisen lisäämisestä.

Toimenpiteet käynnistetään ensitilassa ja poliisiyksiköitä tullaan ohjeistamaan toimenpiteiden suorittamisesta.

Lisätietoja: ylijohtaja Kauko Aaltomaa, 071 878 8550, poliisiylijohtaja Mikko Paatero, 0400 594 317, poliisijohtaja Robin Lardot, 071 878 1790, erityisavustaja Niklas Andersson, 050 559 7156