Takaisin

Kosovon sisäministeri Bajram Rexhepi vieraili Suomessa

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 4.10.2013 9.00
Uutinen

Kosovon sisäministeri Bajram Rexhepi vieraili Suomessa 2. - 3.10.2013 sisäministeri Päivi Räsäsen kutsusta. Ministerit allekirjoittivat Suomen ja Kosovon välisen rikostorjuntaa koskevan yhteistyömuistion. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Kosovon sisäministeri vierailee Suomessa, joten ministerille seurueineen oli laadittu mahdollisimman kattava ohjelma tutustua sisäisen turvallisuuden ministeriön toimintoihin Suomessa. Ministerillä oli mahdollisuus tutustua Helsingin lentokentän rajaturvallisuuteen liittyviin kysymyksiin, Helsingin poliisilaitoksen ja Helsingin pelastuslaitoksen toimintoihin.

Helsingin kaupungin maahanmuuttoasioihin tutustumisen yhteydessä ministeri Rexhepi tapasi myös Suomessa asuvia kosvolaisia. Tapaamisessa keskustelua johti Helsingin kaupungin valtuutettu Fatbardhe Hetemaj, joka valittiin vuonna 2008 vuoden pakolaisnaiseksi. Ministeri Rexhepi oli myös hyvin tietoinen Hetemaj-veljesten jalkapallourasta Suomessa.

Ohjelman yhteydessä ministeri Rexhepille järjestyi mahdollisuus tavata presidentti Martti Ahtisaari, joka aikoinaan laati ns. Kosovo-suunnitelman ja jonka toteutuksen avulla Kosovosta tuli itsenäinen valtio. Kosovo itsenäistyi 17. helmikuuta 2008 antamalla yksipuolisen itsenäisyysjulistuksen. Maan perustuslaki mukailee presidentti Ahtisaaren suunnitelmaa, jossa lähtökohtana on multietninen Kosovo. Tänä päivänä Kosovon itsenäisyyden tunnustaneita valtioita on 106. Presidentti Ahtisaaren mukaan Kosovo-suunnitelma oli ainoa mahdollinen ratkaisu ja hän on sen takana edelleen seuraten tilannetta. Presidentin toive on, että Kosovon tunnustaneiden valtioiden määrä kasvaa aina noin 120-130. Samalla presidentti totesi, että tärkeintä on Kosovolle ollut myös jäsenyys kansainvälisissä instituuteissa kuten Maailmanpankissa ja Kansainvälisessä valuuttarahastossa (IMF).

Kuvassa olevat henkilöt vasemmalta oikealle:

Sylë Sefaj, ministerin erityisavustaja, Kosovon sisäministeriö
Bajram Rexhepi, Kosovon sisäministeri
Anne Meskanen, Chargée d’Affaires a.i. Suomen suurlähetystö, Pristina
Presidentti Martti Ahtisaari
Helinä Kokkarinen
, neuvotteleva virkamies, SM/Kvy
Antti Häikiö, koulutuskoordinaattori, SM/Kvy