Takaisin

Kansliapäällikkö Päivi Nerg: Vaaratiedottamista tavoitteena kohdentaa tapahtuma-alueelle

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 11.11.2013 9.04
Tiedote

Kansliapäällikkö Päivi Nerg avasi tänään vaaratiedottamista käsittelevän seminaarin Yleisradion Isossa Pajassa. Nerg toi esille yhteiskuntaa koskettavien häiriötilanteiden moninaisuutta ja miten niihin liittyvää viestintää kehitetään.

- Parhaillaan mietitään, miten varoittaminen kyetään kohdentamaan mahdollisimman tarkasti sille alueelle, jossa todellinen vaara aiheutuu. Kuluneen vuoden aikana vaaratiedotteiden antaminen on herättänyt monella taholla kielteisiä reaktioita. Ihmiset eivät halua saada vaaratiedotteita tilanteista, jotka eivät ole lähellä heidän olinpaikkaansa, Nerg kuvaili. Vaaratiedotteiden määrä erityisesti kesän aikana synnytti keskustelua julkisuudessa sekä kansalaispalautetta.

Kansliapäällikkö totesi, että häiriö- ja hätätilanteista viestimiseen kohdistuu monenlaisia vaatimuksia ja tarpeita. Vaaratiedotteet tulee antaa virallisilla kielillä samanaikaisesti, tiedottamisen tulee olla selkeää, luotettavaa ja sisältää lyhyitä toimenpideohjeita vaara-alueen ihmisille. Vaatimukset ovat usein haastavia, sillä tilannekuvaa luodaan vähäisten ja lisäksi tilanteen mukaan muuttuvien tietojen varassa. Samaan aikaan kuitenkin päätöksiä toimenpiteistä on pystyttävä tekemään nopeasti.

Häiriötilanteissa vaaratiedotteen lähettäminen on yksi hyvä tapa informoida kansalaisia, mutta koskaan se ei voi olla ainoa tapa. Kansalaisia on tavoitettava tehokkaasti, jolloin myös sosiaalinen media ja älypuhelinsovellukset tarjoavat tärkeän viestintäkanavan häiriötilanteiden aikaiseen viestintään.

- Viranomaisten tulisi vaaratilanteissa valjastaa mahdollisimman monet kanavat oman viestinsä viejiksi, jotta henkeä ja terveyttä uhkaavista vaaroista varoitettaisiin tehokkaasti. Sisäministeriön rahoittamana Poliisiammattikorkeakoulussa ja Pelastusopistossa on loppusuoralla tutkimushanke, jossa on selvitetty, miten sosiaalista mediaa ja älypuhelinsovelluksia voitaisiin hyödyntää Suomessa, Nerg kertoi puheessaan. Projektin vasta ilmestyneessä osaraportissa on kartoitettu kansainvälisiä sovelluksia onnettomuus- ja häiriötilanteissa maailmalla.

Kansliapäällikön puhe kokonaisuudessaan: www.intermin.fi/fi/ajankohtaista/puheet

Lisätietoja: kansliapäällikkö Päivi Nerg, 071 878 8204, pelastusylitarkastaja Taito Vainio, 071 878 8423

 

Uusimmat