Ajankohtaisiin

EU:n pelastuspalvelumekanismin uudistuksella parannetaan avunantoa suuronnettomuuksissa

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 17.12.2013 8.23
Uutinen

EU:n pelastuspalvelumekanismi uudistetaan vuoden 2014 alusta jäsenmaiden ja Euroopan parlamentin yhteisellä päätöksellä. EU:n neuvosto hyväksyi 16.12.2013 päätöksen unionin uudesta pelastuspalvelumekanismista.

2000-luvun alussa luotu EU:n pelastuspalvelumekanismin toiminta perustuu jäsenvaltioiden tarjoamiin voimavaroihin, jotka kootaan yhteen ja toimitetaan katastrofin kohdanneen maan avustusoperaation käyttöön. Jäsenvaltioiden yhteistyö on mahdollistanut kooltaan ja kyvyiltään merkittävien avustusjoukkojen rakentamisen.

Tavoitteena entistä tehokkaammat korkean valmiuden pelastusjoukot
 

Pelastuspalvelumekanismin uudistuksella parannetaan avunantoa sekä tehostetaan ennaltaehkäisyä ja varautumista sekä luonnon että ihmisen aiheuttamissa suuronnettomuuksissa. Uusi päätös syventää edelleen jäsenvaltioiden yhteiseen käyttöön tarjoamista voimavaroista koottavien unionin pelastusyksiköiden kehittämistyötä. Päätöksellä perustetaan eurooppalaiset hätäapuvalmiudet, jotka koostuvat jäsenvaltioiden ennakkoon sitomien avustusvalmiuksien vapaaehtoisesta reservistä. Unionin tavoite on luoda entistä tehokkaampia korkean valmiuden pelastusyksiköitä, joita voidaan lähettää myös unionin ulkopuolelle avustustehtäviin.

Pelastuspalvelumekanismia koordinoidaan Brysselissä ympärivuorokautisesti toimivassa hätäavun koordinointikeskuksessa (Emergency Response Coordination Centre, ERCC). Pelastuspalvelumekanismin koordinaatiorakennetta käytetään myös vakavissa kriisitilanteissa, joissa sovelletaan EU:n perussopimukseen kirjattua ns. yhteisvastuulauseketta.

Kansainvälisten pelastustoimen voimavarojen kehittämisessä ja päätöksen toimeenpanossa Suomi panostaa jatkossa siihen, että suomalainen kalusto ja joukot ovat käytettävissä ulkomaan tehtävien lisäksi myös kotimaan tarpeisiin. EU:ssa arvostetaan erityisesti Suomen pelastustoimen kylmien olosuhteiden osaamista.

Lisätietoa komission sivuilta

Lisätietoja: neuvotteleva virkamies Eero Kytömaa, 071 878 8466, neuvotteleva virkamies Veera Parko, 071 878 8442

 

Uusimmat

Kimmo Kohvakka. Tiedote
sisäministeriö Pelastustoimi, 21.9.2023 14:32
Kolumni
Tiedote
sisäministeriö Pelastustoimi, 14.9.2023 9:06
Pelastajia menossa sisälle rakennukseen. Tiedote
sisäministeriö Pelastustoimi, 12.9.2023 10:30