Hyppää sisältöön

Pelastussuunnitelmat

Pelastussuunnitelma on suunnitelma omatoimisen varautumisen toimenpiteistä ja toteuttamisesta rakennuksessa tai kohteessa ja sen toiminnassa. Pelastuslain 15 §:n mukaan pelastussuunnitelman laatimisesta vastaa pääasiassa rakennuksen tai kohteen haltija. Valtioneuvoston asetuksessa pelastustoimesta on säädetty minkälaisiin rakennuksiin ja kohteisiin pelastussuunnitelma tulee laatia.

Pelastussuunnitelmassa on pelastuslain 15 §:n mukaan oltava selostus:

  • vaarojen ja riskien arvioinnin johtopäätelmistä
  • rakennuksen ja toiminnassa käytettävien tilojen turvallisuusjärjestelyistä
  • asukkaille ja muille henkilöille annettavista ohjeista onnettomuuksien ehkäisemiseksi sekä onnettomuus- ja vaaratilanteissa toimimiseksi 
  • mahdollisista muista kohteen omatoimiseen varautumiseen liittyvistä toimenpiteistä

Lisäksi pelastussuunnitelmassa tulee otettava tarvittaessa huomioon kohteen tavanomaisesta poikkeava käyttö sekä omatoiminen varautuminen poikkeusoloissa (Valtioneuvoston asetus pelastustoimesta 2 §).

Pelastussuunnitelma on pidettävä ajan tasalla ja siitä on tiedotettava tarvittavalla tavalla rakennuksen tai kohteen asukkaita, työntekijöitä ja muita käyttäjiä. 
Pelastussuunnitelma on tarkoitettu rakennuksen tai kohteen asukkaille ja käyttäjille. Suunnitelma antaa tietoa siitä, mitä riskejä toimintaan on tunnistettu liittyvän, miten niitä on tarkoitus ehkäistä ja miten niihin varaudutaan sekä miten mahdollisissa onnettomuustilanteissa on suunniteltu toimittavan.

Esimerkki riskinarviointilomakkeesta (SPEK)

Yrityksen ja laitoksen pelastussuunnitelma ja toimintaohjeet

Poistumisturvallisuusselvitys

Toiminnanharjoittajan on laadittava pelastuslain 18 ja 19 §:n perustuen poistumisturvallisuusselvitys sairaaloissa, vanhainkodeissa ja muussa laitoshuollossa, suljetuissa rangaistuslaitoksissa ja muissa vastaavissa kohteissa sekä asumisyksikön muotoon järjestetyissä palvelu- ja tukiasunnoissa sekä näitä vastaavissa asuinrakennuksissa, joissa asuvien toimintakyky on tavanomaista huonompi. 

Poistumisturvallisuusselvitys on selvitys siitä, miten rakennuksen käyttötapa, henkilöiden heikentynyt, rajoittunut tai poikkeava toimintakyky sekä muut poistumisturvallisuuteen vaikuttavat tekijät otetaan huomioon tulipaloon tai muuhun onnettomuuteen varauduttaessa ja poistumisjärjestelyissä, että asukkaat ja hoidettavat henkilöt voivat poistua turvallisesti tulipalossa tai muussa vaaratilanteessa itsenäisesti tai avustettuina.

Poistumisturvallisuusselvitys on laadittava ennen toiminnan aloittamista. Pelastuslain 20 §:n mukaan pelastusviranomainen arvioi poistumisturvallisuusselvityksen perusteella, täyttääkö poistumisturvallisuus pelastuslain 18 §:n vaatimuksen siitä, että asukkaat ja hoidettavat henkilöt voivat poistua turvallisesti tulipalossa tai muussa vaaratilanteessa itsenäisesti tai avustettuina.
 

Opas poistumisturvallisuusselvityksen laadintaan (SPEK)

Poistumisturvallisuusselvitys (A-osa)
Poistumisturvallisuusselvitys (B-osa)

Lisätietoa ja lomakkeiden palautus

Päivystävä palotarkastaja
puh. 040 631 2916 (vain puhelut)
arkisin klo 9–14.30
palotarkastaja.iu@pelastustoimi.fi

Anna palautetta