Takaisin

Uusivuosi ilman vaaratilanteita – turvallinen ilotulitteiden käyttö on monen tekijän summa

Julkaisuajankohta 27.12.2023 8.00
Tiedote
Ilotulitteita tummalla taivaalla
Kuvituskuva

Lähestyvä uudenvuodenjuhla tarkoittaa myös ilotulitteiden myyntiä ja käyttöä. Onnettomuuksien ehkäisemiseksi on tärkeää pitää mielessä ilotulitteiden käytön perussäännöt: ole varovainen, noudata ohjeita, toimi turvallisesti, huomioi ympäristö, ihmiset ja eläimet ja siivoa jälkesi.

Ilotulitteiden käyttö on sallittua ilman pelastusviranomaiselle tehtävää ilmoitusta 31.12. klo 18 – 1.1. klo 02. Poikkeuksena tästä on Jyväskylän kaupungin ydinkeskusta-alue, joissa ilotulitteita ei saa ampua lainkaan.  

– Ilotulitteiden ampuminen tiheästi asutulla alueella lisää riskiä henkilö- ja omaisuusvahinkoihin. Sopiva käyttöpaikka ilotulitteille on aukea alue, jonka läheisyydessä ei ole rakennuksia ja jossa ilotulite voidaan suunnata ja tukea turvallisesti, paloinsinööri Mika Laitinen ohjeistaa. 

Pelastuslaitos valvoo ilotulitteiden myyntiä

Ilotulitteiden myynti on sallittua 27.12–31.12. Laitinen kehottaa tekemään mahdolliset ilotuliteostokset kauppareissun päätteeksi, jotta myymälässä ei kuljeteta tarpeettomasti räjähteitä. 

– Kotona ilotulitteita tulee säilyttää lukitussa tilassa ja niiden läheisyydessä ei saa olla lämmönlähteitä tai tulenkäsittelyä, joiden takia ilotulite voisi syttyä. On tärkeää varmistaa, että lapsilla tai eläimillä ei ole pääsyä ilotulitteisiin. Säilytys on kielletty esimerkiksi ullakkotiloissa sekä taloyhtiön säilytys- ja yhteistiloissa, Laitinen listaa. 

Ilotulitteiden käytössä tulee noudattaa varovaisuutta ja turvallisia toimintatapoja 

Ampuessa ilotulitteita pidä huoli ainakin seuraavista asioista: 

  • raketteja ampuu täysi-ikäinen henkilö 
  • ilotulitteita ei tule ampua päihtyneenä 
  • käytä suojalaseja 
  • tue raketit niin, etteivät ne pääse kaatumaan ammunnan aikana ja aseta maahan asetettavat ilotulitteet tasaiselle alustalle. Kovalla tuulella ilotulitteita ei tule käyttää. 
  • käytä kaupasta ostettavia raketteja ja ammu raketit käyttöohjeiden mukaisesti. 

– Myös katsojille suositellaan suojalasien käyttöä ja katsojien tulee noudattaa riittäviä suojaetäisyyksiä. Ota huomioon myös muut ihmiset ja eläimet: kaikki eivät pidä paukkeesta, Laitinen muistuttaa. 

Jos sytytetty ilotulite on toimimaton, älä koske siihen heti, vaan odota vähintään kymmenen minuuttia savuttamisen loputtua ennen kuin lähestyt ilotulitetta. Älä yritä ampua toimimatonta ilotulitetta uudestaan. Palauta viallinen ilotulite ostopaikkaan hävitystä varten äläkä itse yritä hävittää ilotulitetta esimerkiksi roska-astiaan. 

Lisätietoja 

Mika Laitinen, paloinsinööri, mika.laitinen(at)pelastustoimi.fi p. 050 075 3631 

Keski-Suomi