Takaisin

Tuvallisuusvinkkejä talviliikenteeseen

Julkaisuajankohta 23.2.2023 16.22
Tiedote
Kuvituskuva: auto talvisessa maisemassa

Pimeys, liukkaus, lumisade ja pöllyävä lumi haastavat kokenuttakin kuljettajaa. Valmistauduthan ajomatkalle huolella, jotta voit vähentää ikävien yllätysten riskiä.

Lähditpä sitten hiihtoloman viettoon tai muuten vaan tien päälle, nappaa alta vinkit turvalliseen talviautoiluun. Jos lähdet moottorikelkkailemaan, huomioithan kelkkailua koskevat säännöt.

  • Onhan autossasi kunnolliset talvirenkaat? Arvioi muutenkin, riittääkö ajotaitosi talviolosuhteisiin, jotka ovat huomattavasti haasteellisemmat kuin kesällä. Pimeys, liukkaus, lumisade ja pöllyävä lumi haastavat kokenuttakin kuljettajaa.
  • Älä lähde iglulla liikenteeseen, vaan puhdista kaikki ikkunat, peilit, valot ja koko muukin auto lumesta.
  • Tarkista rengaspaineet ja lisää tarvittaessa pakkasen kestävää moottoriöljyä, jäähdytysnestettä ja tuulilasinpesunestettä.
  • Pakkaa tavarat huolella ja kiinnitä kuorma.
  • Jos kuljetat pikkulapsia, huolehdi, että heille on oikeanlaiset ja oikein kiinnitetyt turvalaitteet. Turvallisin tapa lapsille on matkustaa turvaistuimessa selkä menosuuntaan päin.
  • Huolehdi, että autosta löytyy lämpimiä vaatteita. Harvaan asutulla seudulla apu ei välttämättä ole lähellä, ja sammunut auto viilenee nopeasti. Tarkista, että matkaan tulevat myös heijastinliivit ja varoituskolmio.
  • Muista tankata tai ladata auto, ettet jää tyhjän tankin tai virran loppumisen takia tien poskeen.
  • Pidä turvaväliä edellä ajavaan ja sovita nopeus keliolosuhteisiin. Matka-aikaa on hyvä varata myös yllätysten varalle.
  • Jos haluat säästää polttoainetta, vähennä ajonopeutta. Taloudellinen ajo on yleensä myös turvallista. Ennakoivalla ajotavalla on helpompi reagoida yllättäviin tilanteisiin, kun ajonopeus on tilanteeseen sopiva ja turvavälit riittävät. Myös polttoainetta säästyy, kun turhat jarrutukset ja kiihdytykset jäävät vähemmälle.

Oletko tiennyt, että voit ilmoittaa maanteiden kunnosta ja liikenteen ongelmista Tienkäyttäjän linjalle 112-sovelluksen kautta? Sovelluksen Palvelut-valikosta löydät Tienkäyttäjän palvelunumeron 0200 2100. Kun soitat sovelluksen kautta, sijaintitietosi välittyy automaattisesti.

Jos hyppäät moottorikelkan selkään, muistathan, että kelkka on ajoneuvo, joka ei kuulu tielle, vaan viralliselle kelkkailureitille. Maastossa ajamiseen tulee olla maanomistajan tai -haltijan lupa. Moottorikelkkailua koskevat myös ikä-, nopeus- ja promillerajoitukset. Tutustu moottorikelkkailun sääntöihin.

Turvallista matkaa – hätätilanteessa soita 112!

Etelä-Savo

Uusimmat