Takaisin

Tilapäissuojan rakentaminen ja suojautuminen

Julkaisuajankohta 25.3.2022 17.01

Tilapäissuojan rakentaminen ja niihin suojautuminen koskettaa väestönsuojelutilanteita, eli tilanteita, joissa viranomaisten taholta annettaan väestönsuojan kunnostamiskäsky. Tilapäissuojaan suojaudutaan tilanteissa, joissa annetaan yleinen vaaramerkki ja samassa yhteydessä radiossa annetaan tietoja vaaran aiheuttajasta ja suojautumisohjeita tilanteessa toimimiseksi.

Normaalioloissa vaaramerkin soidessa riittää suojautuminen sisätiloihin. Ovet ja ikkunat tiivistetään, koneellinen ilmanvaihto pysäytetään ja ilmanvaihtokanavat tukitaan. Radiosta tulee kuunnella viranomaisten ohjeita.

Poikkeusoloissa tai sodan aikana viranomaiset voivat määrätä väestönsuojelun valmiustilaan yleisten tiedotusvälineiden välityksellä. Tällöin on 72 tuntia aikaa saattaa asuinrakennusten sekä työpaikkojen väestönsuojat toimintakuntoon. Pohjois-Karjalan maakunnassa ei juurikaan ole yleisiä väestönsuojia. Tällöin kiinteistöissä, joista väestönsuoja puuttuu voi tulla kyseeseen tilapäissuojan rakentaminen, tämä toteutetaan viranomaisten ohjeistuksessa. 

Vakavammissa tilanteissa, esimerkiksi säteilyn vuoksi tai aseelliselta vaikutukselta suojautumisessa tarvitaan paksumpia rakenteita, mitä asunnon ympärysseinät ja ikkunat antavat. Tällöin turvallisin paikka kiinteistössä on yleensä kellarikerros ja siellä talon keskiosat paksujen seinien ja katon antaessa suojaa. 

Myöskään kaikilla työpaikoilla ei ole varsinaisia väestönsuojatiloja, joten tilapäissuojan rakentaminen tulee suojautumistilanteessa ajankohtaiseksi. 

Tilapäissuojan sijainti ja kunnostamissuunnitelma

    tilan varaaminen ja ympärysrakenteiden soveltuvuus tarkastetaan  
    suunnitellun tilan tiivistäminen
    varustaminen ja kalustus
    ilmanvaihdon järjestäminen

Tilapäissuojiksi soveltuvia tiloja ovat esim. maanalaiset huoneet, kellarit ja muut sopivat tilat. Jos maanalaisia tiloja ei ole, on syytä rakentaa suoja talon keskiosaan, jota mahdollisimman raskaat seinät ympäröivät. Tilojen käyttöä vaikeuttavat ulkoseinien ovet ja aukot, jotka on erilaisilla suojarakenteilla peitettävä. 

Hyviä suojarakenteita, suuren massansa vuoksi, ovat esim. hiekkasäkit ja muurauksella tehtävät rakenteet. Nämä, sekä muu tilapäissuojiin tarvittava materiaali, kuten tiivistysmateriaali, hiekka, varavesisäiliöt, kuivakäymälät ja muona hankitaan väestönsuojelun toimeenpanovaiheessa.

Tilaan johtavat ovet ja ikkunat tiivistetään liimanauhalla, kumitiivisteillä tai muulla sellaisella. Katossa olevat ilmastointikanavat tukitaan. 

Väestönsuojien osalta tilojen kunnostaminen tapahtuu nimetyn suojelujohtajan/väestönsuojasta vastaavan valvonnassa. Suojasta on hyvä järjestää myös toinen poistumistie, jos mahdollista.

Tilan soveltuvuus tilapäissuojaksi riippuu siitä, kuinka hyvin aukot saadaan tiivistettyä. Tiivistetyssä suojassa pystytään oleskelemaan useita päiviä edellyttäen ilman vaihtuvan ympäröidyistä tiloista ja ruokaa on riittävästi.

Vesipisteen ja puhelinliitännän sijainti sekä matkapuhelimen kuuluvuus on hyvä selvittää.

Työpaikoilla on hyvä huomioida myös kalliiden laitteiden ja koneiden suojaaminen. Myös nämä on hyvä sijoittaa mahdollisimman turvalliseen paikkaan rakennuksessa. Mikäli laitetta ei voi siirtää, voi niillekin tehdä hiekkasäkeistä ja vastaavista tarvikkeista suojarakennelmia. 

Varautuminen hankaliin olosuhteisiin:

Väestönsuojaoloissa poikkeusolojen vallitessa joudutaan kärsimään huomattavaa epämukavuutta. Oleskelu suljetussa tilassa vaatii oman sopeutumisensa sekä tilan käytön, että henkilöiden keskinäisen toimeentulon kannalta. Suojaan on raivattava vähintään 0,75 m² vapaata lattiapinta-alaa henkeä kohti, jotta tultaisiin toimeen suojautumisen ajan.

Haittana on myös ilman laadun huononeminen kaikkien toimintojen tapahtuessa samassa tilassa. Ilman lämpötila voi nousta tai laskea oleskelutiloissa haitallisen korkeaksi. Ilman kosteus voi olla jonkin ajan kuluttua huomattavan korkea. Järjestyksen pito voi olla työlästä. Levon mahdollisimman hyvä huomioonottaminen on tärkeää olosuhteiden kannalta.

Vanhat väestönsuojien omat ilmastointilaitteet ovat käytettäessä hyvin äänekkäitä. Niillä voi tuulettaa suojan tiloja joko sähköllä tai käsin veivaamalla, kun sähköä ei ole. Tilapäissuojissa ei ole omaa ilmastointia poikkeusoloja varten. Hankaluuksien hyväksyminen on välttämätöntä poikkeusoloissa, koska kysymyksessä on hengissä ja mahdollisimman terveenä ja toimintakuntoisena säilyminen. Suojautumistilanteessa voi ilmetä yllättäviä henkisiä paineita liikkumisen ollessa rajoitettua. Vapaa liikkuminen suojan ympäristössä voi vaarantaa oman tai muiden terveyden tai jopa hengen.

Valmistautumisessa suojautumiseen on syytä ennakkoon varautua näihin muuttuviin olosuhteisiin ja ottaa huomioon valmistelutoimenpiteissä myös tulossa olevat ja tiedostettavissa olevat hankaluudet. Suojautuessa on hyvä pukeutua monikerroksisella vaatetuksella siten, että on varautunut sekä kylmän että lämpimän varalle.  

Mukaan väestönsuojaan tai tilapäissuojaan otetaan: 

-    vettä (juomaveden tarve vähintään 2 l/hlö/vrk)
-    elintarvikkeita (kotivarasta), mieluiten sellaisenaan nautittavia
-    ruokailuvälineet, tarvittaessa tölkinavaaja
-    henkilökohtaiset hygieniatarvikkeet (puhdistuspyyhkeet, talous- tai wc-paperi, hammastarvikkeet, pesuaine, pyyhe)
-    pikkulasten hygieniatarvikkeet (vaipat, puhdistuspyyhkeet)
-    vuodevaatteet tai makuupussi ja tyyny
-    retkialusta (joogamattokin käy)
-    henkilökohtaiset lääkkeet ja kotiapteekkitarvikkeet
-    taskulamppu ja varaparistoja
-    korvatulpat nukkumista helpottamaan
-    joditabletit, jotka otettaisiin vain viranomaisen käskystä
-    ajanvietettä (esim. kirjoja, pelejä, paperia, kyniä, soittimia)
 

Pohjois-Karjala

Uusimmat