Takaisin

Suuronnettomuusharjoitus Kilpilahdessa 17.11.2021

Julkaisuajankohta 5.11.2021 9.08

Kilpilahden teollisuusalueella Porvoossa järjestetään suuronnettomuusharjoitus keskiviikkona 17. marraskuuta 2021. Harjoituksen toiminnallinen osuus ajoittuu kello 9–12 väliselle ajalle. Harjoituksen aikana teollisuusalueella näkyy tavanomaisesta poikkeavaa toimintaa, muun muassa useita hälytysajoneuvoja.

Harjoitukseen osallistuu Kilpilahden teollisuusalueen toiminnanharjoittajat sekä keskeiset turvallisuusviranomaiset. Itä-Uudenmaan pelastuslaitos vastaa harjoituksen suunnittelusta ja johtamisesta.

Säännölliset suuronnettomuusharjoitukset ovat osa pelastusviranomaisen lakisääteistä varautumistyötä. Pelastuslaitoksen tulee harjoitella suuronnettomuusvaarallisissa kohteissa vähintään kolmen vuoden välein. Kilpilahdessa harjoiteltiin yhtä suuressa mittakaavassa viimeksi vuonna 2018.

 – Tällä kertaa simuloimme laajan sähköjakeluverkon häiriön aiheuttamia tilanteita, suuronnettomuusharjoituksen johtaja, Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen paloinsinööri Toni Nurmivaara kertoo.

Harjoituksessa koetellaan pelastussuunnitelmia ja yhteistyötä

Harjoituksessa testataan Kilpilahden toimijoiden käytännön valmiuksia ja pelastustoiminnan johtamista suurissa häiriötilanteissa.

 – Suuronnettomuusharjoituksessa koetellaan sekä sisäisiä että ulkoisia pelastussuunnitelmia käytännössä, toteaa Nurmivaara. Harjoitukset ovat myös oiva mahdollisuus soveltaa ja kehittää uusia toimintatapoja.

– Säännöllisten suuronnettomuusharjoitusten avulla ylläpidetään yritysten suuronnettomuustilannevalmiutta, kertoo Borealiksen terveys-, turvallisuus-, ja ympäristöpäällikkö Katja Lahti. Niissä myös hiotaan eri osapuolten välistä yhteistyötä entistä saumattomammaksi.

Harjoituksissa pyritään simuloimaan todellisia suuronnettomuustilanteita.

– Esimerkiksi sähköjakeluverkon häiriö on tilanne, joka voisi sattua myös todellisuudessa, kertoo Katja Lahti. Se aiheuttaisi välittömästi häiriöitä Kilpilahden tuotantolaitosten toimintaan. Harjoituksissa etenemme usein pahimman skenaarion mukaisesti, mutta se auttaa meitä parhaiten varautumaan mahdollisiin todellisiin tilanteisiin. Toimintamme korkein prioriteetti on turvallisuus ja alueella työskentelee erittäin ammattitaitoista väkeä. Säännöllisellä harjoittelulla varmistamme toiminnan turvallisuuden.

Uusimmat