Takaisin

Suuri poistumisharjoitus Satakunnan ammattikorkeakoulun tiloissa

Julkaisuajankohta 25.3.2024 12.01
Tiedote
Keinosavua ammattikorkeakoulun aulatilassa ja portaikossa.

Satakunnan ammattikorkeakoulun Porin kampuksella järjestettiin keskiviikkona 20.3.2024 suuri poistumisharjoitus, joka kosketti noin tuhatta opiskelijaa ja henkilökunnan jäsentä.

Satakunnan ammattikorkeakoulun Porin kampuksella järjestettiin keskiviikkona 20.3. suuri poistumisharjoitus, joka kosketti noin tuhatta opiskelijaa ja henkilökunnan jäsentä.

Harjoitus pyrittiin pitämään mahdollisimman todentuntuisena, joten siitä tiesi vain hyvin rajallinen osa oppilaitoksen henkilökunnasta. Realistisuutta lisäsi myös pääportaikon alaosaan sijoitettu savukone, jonka tarkoituksena oli sulkea yksi poistumisreiteistä.

Savukoneen tuottama savu aiheutti rakennukseen oikean palohälytyksen. Tästä seuranneesta hätäkuulutusten ja palokellojen auditiivisesta sekasotkusta huolimatta ihmiset reagoivat hälytykseen melko flegmaattisesti. Monet jäivät esimerkiksi kuvaamaan nousevaa savua.

— Huolestuttavaa oli myös se, että yllättävän paljon ihmisiä kulki savuisen tilan läpi, kommentoi harjoitusta johtanut paloesimies Jarno Joensuu harjoituksen jälkeisessä infotilaisuudessa.

Kehitettävää löydettiin ihmisten toiminnan lisäksi myös teknisestä puolesta. Hätäkuulutusten voimakkuutta ja sanomaa ei pidetty kovin optimaalisena. Haasteita oli myös paloilmoitinlaitteen luokse pääsemisessä.

Pelastuslaitos muistuttaa, että tulipalotilanteessa savuiseen tilaan ei tule ikinä poistua, vaan käyttää vaihtoehtoisia poistumisreittejä.

Satakunta

Uusimmat