Hyppää sisältöön
Takaisin

Savuinen rappukäytävä voi olla surmanloukku

Julkaisuajankohta 3.6.2025 14.03
Tyyppi:Tiedote
Keski-Uusimaa
Järvenpään aseman palomiehet Joonas ja Mano demonstroivat yhtä tapaa pelastaa ihminen savuisen rappukäytävän läpi. Tässä käytössä on niin sanottu pakomaski.

”On tullut vastaan muun muassa tilanne, jossa vaarallisen savuisessa rappukäytävässä palomiehiä vastaan on kävellyt rapun asukkaita”, palomestari Arto Pirinen muistelee. Savuinen rappukäytävä on pahimmillaan hengenvaarallinen, sillä savu sisältää myrkyllisiä kaasuja ja heikentää näkyvyyttä. Usein savu on se, joka tulipaloissa tappaa.

Jos omassa asunnossa syttyy tulipalo, eikä alkusammutustoimet tehoa, tulee asunnosta poistua nopeasti. Äärimmäisen tärkeää on sulkea asunnon ovi, jotta savua kulkeutuu rappukäytävään mahdollisimman vähän ja palon leviäminen hidastuu. Turvallisen poistumisen jälkeen soitetaan hätänumeroon 112.

”Äskettäin oli tilanne, jossa ovi oli jätetty auki, jotta palomiehet pääsisivät asuntoon sammuttamaan tulipalon. Tätä ei missään nimessä kuitenkaan saa tehdä. Meillä pelastuslaitoksella on keinot päästä asuntoon, vaikka ovi olisi suljettu ja lukittu.”

Kerrostaloissa jokainen asunto on oma palo-osastoitu alueensa. Tulipaloasunnon rapun muut asukkaat ovat turvassa omissa asunnoissaan, mutta savua voi kulkeutua asuntoihin kuitenkin ilmanvaihdon kautta tai ovien raoista.
”On erityisen tärkeää pitää ovet suljettuina ja tarvittaessa tukkia ilmanvaihtokanavat sekä ovien raot märillä pyyhkeillä tai muilla kankailla.”

Mikäli savua tulee asuntoon merkittävästi, on soitettava hätänumeroon. Tarvittaessa palomiehet huolehtivat evakuoinneista joko rapun kautta käyttämällä pelastushuppuja tai esimerkiksi nostolavan avulla parvekkeen kautta.
”Nostolavayksikkö tarvitsee kuitenkin avoimen pelastustien. Pelastustiet on merkitty erillisin liikennemerkein, ja on erittäin tärkeää, ettei niille pysäköidä.”

Hätätilanteessa on erittäin tärkeää noudattaa hätäkeskuksen ja pelastuslaitoksen antamia ohjeita sekä pysyä rauhallisena.
”Parasta olisi, että asukkaat tutustuisivat etukäteen taloyhtiön pelastussuunnitelmaan. Silloin hätätilanteessa toimiminen voi olla helpompaa”, Pirinen korostaa.

Uusimmat