Takaisin

Rakennuspaloja on sattunut Lapissa tänä vuonna jo 84

Julkaisuajankohta 1.11.2024 9.33
Tiedote
Puurakennus pitkälle edenneessä tulipalossa.

Rakennuspalojen ja palovaarojen määrä on kasvanut edellisvuodesta. Aloita lämmityskausi huolellisesti.

Heinä-, elo- ja syyskuu olivat kiireisiä kuukausia Lapin pelastuslaitoksella. Pelastuslaitoksella oli yhteensä 1210 hälytystehtävää kyseisenä ajankohtana. Tehtävämäärä sisältää esimerkiksi Inarissa tapahtuneet maastopalot, jotka vaativat runsaasti henkilötyövoimaa. Heinä-, elo- ja syyskuussa pelastuslaitoksella oli 8,3 % enemmän hälytystehtäviä, kuin edellisvuoden samana ajankohtana.

Inarin syksyiset maastopalot olivat Lapissa uusi ilmiö. Tavallisesti maastopalot sijoittuvat Lapissa kesäkaudelle touko-, kesä-, heinä- ja elokuuhun. Kuivaa maastoa paloi 10.-15.9. noin 25 hehtaaria, osittain vaikeakulkuisessa maastossa. Inarin maastopalojen kustannusarvioksi on varmistumassa 150 000 euroa. Kustannukset sisältävät sammuttajien palkat, virka-avun, polttoaineet, muonituksen, majoituksen sekä rikkoontuneen kaluston uusimisen tai korjaukset.

Rakennuspaloja on tapahtunut tänä vuonna jo saman verran kuin koko viime vuonna, eli 84. Eli todennäköisesti viimevuotinen rakennuspalojen määrä tulee ylittymään loppuvuoden aikana. Lisäksi rakennuspalovaaroina tulleet hälytykset 127, ovat kasvussa ja ohittaneet viimevuoden määrän, eli 110 kappaletta. Rakennuspalovaaroiksi kirjatuista tapahtumissa olisi ollut mahdollista kehittyä rakennuspalo, mutta se ei ole levinnyt rakenteisiin tai irtaimistoon. Myös sammutetut tai itsestään sammuneet palot kirjataan rakennuspalovaaroiksi.

Ohjeet lämmityskauden aloitukseen

Tulisijojen lämmityskausi on taas alkamassa. Ennen lämmityksen aloittamista tulee tarkastaa tulisijan kunto. Asuinrakennuksissa tulisijojen nuohous on tehtävä vuosittain ja vapaa-ajan asunnoissa vähintään kolmen vuoden välein. Jos tulisijaan on kertynyt liiaksi nokea ja karstaa, voi syntyä nokipalo.

Kylmillään olleen tulisijan lämmitys tulee aloittaa maltillisesti, lue alta ohjeet. Tulisijojen palamista tulee aina valvoa.

  1. Polta tulisijassa olevassa nuohousluukussa tai hormin laskunokiluukussa pieni määrä paperia. Näin saat avattua hormiin muodostuneen kosteus-/kylmäsulun ja hormin pitäisi alkaa taas vetää.
  2. Aloita lämmityskausi polttamalla pieni määrä puita, jottei tulisija vaurioidu äkillisestä lämmönmuutoksesta.
  3. Jos tulisija ei vedä ja hormia on käytetty, voit avata ulko-oven tai ikkunan siksi aikaa, että saat riittävän vedon tulijalle. Selvitä ennen sytyttämistä, voiko liesituuletinta käyttää samaan aikaan tulisijan kanssa.
  4. Polta vain kuivia, hyvin palavia puita hyvällä vedolla. Roskien poltto nokeaa piipun.
  5. Lämmitä tulisijaa kohtuudella. Etenkin varaavat takat saattavat vaurioitua liiallisesta lämmittämisestä. Perussääntönä voi pitää max. 2-3 pesällistä päivässä. 
  6. Sulje hormipelti vasta sitten, kun tulipesä on täysin pimeä. Kohenna hiillosta hangolla tms. välineellä. Älä sulje hormipeltiä, mikäli tulipesässä liekkejä tai hiillosta.
Lappi

Uusimmat