Takaisin

Pohjois-Savossa maastopalovaroitus jatkuu nyt jo neljättä viikkoa – myös hellevaroitus annettu

Julkaisuajankohta 28.5.2024 15.59
Tiedote
Onko se avotuli? Voiko se levitä maapohjan kautta? Voiko se levitä kipinöinnin kautta?

Ilmatieteen laitos on antanut kuluvalle viikolle sekä maastopalo – että hellevaroituksen Pohjois-Savoon. Pitkään jatkuneet lämpimät säät ovat tehneet maastosta nyt erittäin kuivaa, mikä on maastopalojen syttymiselle ja nopealle leviämiselle otollinen alusta. Pohjois-Savon pelastuslaitosta maastopalotehtävät ovatkin työllistäneet viime viikkojen aikana valitettavasti useampaan otteeseen.

Pelastuslaitoksen viesti maastopalovaroituksen ollessa voimassa on hyvin selkeä – pelastuslain mukaisesti avotulen tekeminen on varoituksen aikana ehdottomasti kiellettyä. Avotulella tarkoitetaan tulen tekemistä tai käyttöä, josta tulen on mahdollista päästä irti joko maapohjan kautta tai kipinöinnin vuoksi.  Myös kevytrakenteisten, suoraan maapohjalle asetettavien ja helposti tuulessa kaatuvien grillien ja vastaavien muiden tulisijojen käyttö katsotaan pelastuslaissa avotulen teoksi. Näitä ovat esimerkiksi pienet pallo- ja kertakäyttögrillit sekä risukeittimet.


Varoitustilannetta on nyt tärkeää seurata aktiivisesti Ilmatieteen laitoksen sivuilta.

Kuumuus koettelee – Pohjois-Savoon myös hellevaroitus

Ilmatieteen laitos varoittaa Pohjois-Savossa tällä hetkellä myös tukalista helteistä. Kuumuus voi pitkään jatkuessaan käydä myös voimille, jonka vuoksi on tärkeä pitää omasta voinnistaan sekä läheisistä huolta – vanhukset ja heikentyneestä toimintakyvystä kärsivät saattavat tarvita erityistä tukea hellepäivien aikana. Huolehdi myös lapsien suojautumisesta sekä riittävästä nesteytyksestä.

Muistathan, ettei lemmikkieläimiä tule koskaan jättää kuumaan autoon – lämpötilat voivat nousta auton sisätiloissa nopeastikin korkeisiin lukemiin, joka voi olla lemmikille kohtalokasta.

Helteillä on tärkeä muistaa välttää suoraa auringonpaistetta ja hakeutua mahdollisuuksien mukaan varjopaikoille suojaan. Lisäksi riittävä nesteytys on ehdottoman tärkeää pitkin päivää.

THL:n sivuilta löytyy helteisiin varautumisesta hyvä muistilista: Muista nämä viisi asiaa helteillä - THL

Pohjois-Savo

Uusimmat