Pohjois-Karjalan maakuntapäivää vietettiin Outokummussa
Uuden pelastus- ja sote-aseman vihkiminen, vuoden työtekijät, Elämän siivet ja maakunnallinen turvallisuustekopalkinto.
Outokumpuun on valmistunut uusi pelastus- ja sote-asema, jonka vihkiäisiä vietettiin lauantaina 31.8.2024. Samalla vietettiin maakunnallisen Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen 20. vuosipäivän juhlaa ja palkittiin työyhteisön ehdotusten perusteella vuoden pelastaja, ensihoitaja, sopimuspelastaja ja työyhteisö sekä jaettiin Elämän siivet sekä maakunnallinen turvallisuustekopalkinto.
Apu lähtee uudelta pelastusasemalta entistä nopeammin
Uuden pelastusaseman lisäksi pelastustoimen toimintavalmius on parantunut Outokummussa, kun pelastusasemalle palkattiin elokuun alusta alkaen lisää pelastushenkilöstöä. Lisäyksen myötä uudella pelastusasemalla työskentelee ympäri vuorokauden välittömässä lähtövalmiudessa pelastusryhmänjohtaja ja pelastaja -työpari. Pelastusjohtaja Markus Viitaniemi toteaa, että lisäykset ovat osa aluevaltuuston hyväksymän pelastustoimen palvelutasopäätöksen kehittämistoimenpiteitä.
Viitaniemi kiittelee hyvinvointialueen johtoa ja päättäjiä siitä, että hyvinvointialue panostaa tiukasta taloudellisesta tilanteesta huolimatta pelastustoimen toimintavalmiuden parantamiseen. Tämä mahdollistaa henkilöstön lisäämisen päivystäville pelastusasemille eri puolille maakuntaa, tänä vuonna Nurmekseen ja Outokumpuun. Samalla pelastuslaitos tiivistää yhteistyötä kotihoidon kanssa.
Vuoden työntekijät ja muistamiset
Pelastuslaitos tekee valinnat henkilöstön ehdotusten perusteella ja tänä vuonna ehdotuksia tuli yhteensä 68 kappaletta.
Vuoden 2024 pelastajaksi on valittu Mika Pesonen Outokummusta. Mika on ystävällinen ja mukava alansa asiantuntija – hyvä työyhteisönsä jäsen. Mika luo positiivista ilmapiiriä, kannustaen ja neuvoen.
Vuoden 2024 ensihoitajaksi on valittu Ari Säilävaara. Ari on mukava työkaveri ja kohtaa potilaat ainutlaatuisesti. Arilla on pitkä työkokemus ja rautainen osaaminen.
Vuoden 2024 sopimuspelastajaksi valittiin Ilkka Kaartinen Kontiolahden Lehmosta. Ilkan ansiosta Lehmon VPK on taajamansa asukkaiden, yhteistyökumppaneiden ja pelastuslaitoksen arvostama turvallisuuden paikallinen toimija. Ilkka tunnetaan myös yhteistyökykyisenä henkilönä, joka luo omalla toiminnallaan aktiivista ja innostunutta henkeä koko yhdistykseen sekä pelastuslaitoksen vapaaehtoistoimintaan.
Palkittava työyhteisö voi olla ihan omanlaisensa porukka - esimerkiksi työvuoro, pelastusasema, työpari tai muu yhdessä toimiva sakki. Tänä vuonna vuoden työyhteisöksi ehdotusten perusteella valittiin jo vuosia toiminut pelastuslaitoksen henkilökunnasta koostuva vapaamuotoinen ”eräkerho”, jossa jäseniä on kaikista pelastuslaitoksen ammattiryhmistä. Eräkerhon tekeminen on yhteisöllistä, monipuolista ja kaikille avointa - kaikki metsästyksestä kiinnostuneet otetaan avoimesti mukaan.
Ensihoidon kenttäjohtaja Tomi Kinnunen sai tänä vuonna henkilöstön keskuudessa kiertävän näyttävän sulka hattuun -kiertopalkinnon tunnustuksena ensihoidon CBRNE-toiminnan kehittämisestä. Tomi tekee työtä rauhallisella otteella, keksien uusia toimintatapoja ja ideoita kehittäen pelastuslaitoksen toimintaa. Kiertopalkinnon vastaanottaja valitsee aina seuraavan vuoden sulka hattuun -palkinnon saajan.
Lisäksi Pohjois-Karjalan pelastusalanliitto jakoi seuraavat Suomen pelastusalan keskusjärjestön ansiomerkit:
Ansiomitali:
- Sopimusyksikönjohtaja Jani Pakarinen, Heinävesi
- Ensihoitaja Jani Puustinen, Heinävesi
- Ensihoitaja Pasi Puustinen, Heinävesi
- Sopimuspelastaja ja VPK:n päällikkö Vesa-Pekka Törrönen, Heinävesi
- Sopimuspelastaja Tuomo Hartikainen, Karvio
- Sopimuspelastaja ja VPK:n päällikkö Jani Karvonen, Karvio
- Vanhempi pelastaja Niko Huurinainen, Outokumpu
- Vanhempi pelastaja Pekka Kontkanen, Outokumpu
- Ensihoitaja Antti Sirviö, Polvijärvi
- Sopimusyksikönjohtaja Ari Vainikainen, Vihtari
- Ensihoitaja Markku Väisänen, Outokumpu
1 lk. ansiomitali:
- Vanhempi pelastaja Erkki Ikonen, Kontiolahti
- Ensihoitaja Timo Lappalainen, Kontiolahti
- Pelastusryhmänjohtaja Mikko Korpelainen, Outokumpu
- Pelastaja-ensihoitaja Leo Matikainen, Polvijärvi
- Turvallisuuskouluttaja ja sopimusyksikönjohtaja Laura Korkeakoski, Pyhäselkä
- Palopäällikkö Ari-Pekka Luomala, Vaara-Karjala
Lisäksi tilaisuudessa luovutettiin Suomen valkoisen ruusun ansioristi palopäällikkö Lari Parkkiselle, Suomen pelastusalan keskusjärjestön ansioristi vanhemmalle sopimuspelastajalle rääkkyläläiselle Raimo Korkeakoskelle, palopäällystöliiton ansiomitali Elina Silvennoiselle ja pelastuslaitoksen ansiolevyke kunnanjohtaja Hannele Mikkaselle hyvästä turvallisuusyhteistyöstä.
Pohjois-Karjalan pelastusalanliitto jakoi Pekka Kunnaksen muistopalkinnot palokuntanuorisotyöstä. Tänä vuonna palkinnon saivat vuoden palokuntanuori Jemina Miettinen ja vuoden palokuntatoimija Samuli Ikäläinen Outokummusta.
Elämän siivet -palkinto ansiokkaasta toiminnasta
Pelastuslaitos myönsi Elämän siivet -palkinnon Sari Martikaiselle ja Heimo Koistiselle hengenpelastamisesta.
Heimo Koistinen oli ystävänsä kanssa viettämässä kesäpäivää mökillä Sarvikummussa Suurijoen rannalla Heinävedellä. Uintireissulla Heimo huomasi kaverinsa haukkovan henkeä ja vajoavan pinnan alle. Heimo ui tämän luokse, kuljetti tajuttoman ja sinertävän kaverin lähimmälle rantakiveykselle ja asetti hänet kyljelleen kivetyksen päälle, sillä hukkumaisillaan ollut ystävä oli ehtinyt haukkoa runsaasti vettä henkeensä. Heimon nopea ja oikeaoppinen toiminta pelasti ystävän.
Sari Martikainen oli tarttunut toimeen, kun Nurmeksen Porokylän päiväkodissa ruokailemassa olleella työkaverilla oli ruokaa jäänyt kurkkuun ja olo oli muuttunut tukalaksi. Aluksi Sari oli yrittänyt saada palasta pois henkitorvesta taputtamalla työkaveria selkään. Koska tämä ei auttanut, Sari oli tehnyt Heimlichin otteen. Kolmannella yrittämällä palanen oli lähtenyt pois työkaverin henkitorvesta ja ilma oli kulkenut taas normaalisti hengitysteissä. Rohkealla toiminnallaan Sari pelasti työystävänsä hengen.
Maakunnallinen turvallisuustekopalkinto
Pohjois-Karjalan valmiusfoorumi päätti keväällä 2024, että jakaa vuosittain Pohjois-Karjalan turvallisuustekopalkinnon. Palkinto luovutetaan tänä vuonna siis ensimmäistä kertaa. Foorumin edustajat tekivät ehdotuksia palkinnon saajiksi, palkintoraatina toimi Pohjois-Karjalan valmiussihteeristö maakuntajohtajalla ja median edustajalla vahvistettuna.
Maakunnan turvallisuustekopalkinnon sai vuonna 2024 Pohjois-Karjalan rajavartiosto. Pohjois-Karjalan rajavartiosto on kansalaisten ja yhteistyökumppaneiden arvostama turvallisuusviranomainen, joka omien lakisääteisten tehtäviensä lisäksi toimii aktiivisesti ja yhteistyöhakuisesti maakunnallisissa varautumisen rakenteissa ja harvaan asuttujen turvallisuuden kehittämisessä. Rajavartiosto on merkittävässä roolissa turvaamassa pelastustoimen ja ensivasteen nopeaa avun saatavuutta harvaan asutulla raja-alueella. Toimintamallista on ollut suurin hyötyjä pohjoiskarjalainen asukas, joka on saanut nopean avun ”auton tai virkapuvun” väristä välittämättä.
Lisäksi Pohjois-Karjalan rajavartioston johdolla maakuntaan on laadittu laajamittaisen maahantulon varalle hyvät suunnitelmat, joita päivitetään turvallisuustilanteen niin vaatiessa. Suunnitteluun kuuluu myös rajavartioston johdolla tapahtuva harjoittelu, jossa eri viranomaiset pääsevät käytännön läheisesti tutustumaan suunnitelmaan ja harjoittelemaan poikkihallinnollista yhteistyötä. Lisäksi rajavartiosto ylläpitää maakunnallista tilannekuvaa laajamittaisen maahantulon varalle.
-Periaatteena on, että palkinnolla muistetaan vuosittain pohjoiskarjalaista henkilöä, yritystä, yhdistystä, kuntaa, viranomaista tai muuta yhteisöä, joka on edistänyt erityisen ansiokkaalla toiminnallaan maakunnan kokonaisturvallisuutta ja varautumista sekä tähän liittyvää yhteistyötä, pelastusjohtaja Markus Viitaniemi kertoo.
Pohjois-Karjalan turvallisuustekopalkinnon tavoitteena on nostaa esiin turvallisuus- ja varautumistyön sekä siihen liittyvän yhteistyön merkitystä jatkuvasti muuttuvassa turvallisuustilanteessa ja toimintaympäristössä, edistää maakunnan turvallisuutta ja antaa tunnustusta tärkeän työn tekijöille.
Tietoa Outokummun pelastusasemasta
Outokummun pelastus- ja sote-asemalla yhdistyvät Siun sote – Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen toiminnot, yhdelle ja samalle tontille. Vihittävä pelastus- ja sote-asema on yhteensä 3 255 neliötä, josta pelastusaseman osuus on 810 neliötä. Koko hankkeen kustannusarvio 14,5 miljoonaa euroa, josta pelastuspuolen osuus oli kolme miljoonaa. Hankkeen rakennuttajana toimi Outokummun kaupunki.
-Kiitokset rakentajalle sekä rakennuttajana toimineelle Outokummun kaupungille hyvästä yhteistyöstä rakennusprojektissa ja kiitokset myös henkilökunnalle, joka osallistui aktiivisesti asemahankkeeseen. Nyt henkilöstöllä on terveet ja turvalliset tilat, missä työskennellä, pelastuslaitoksen palvelupäällikkö Elina Silvennoinen toteaa.