Ajankohtaisiin

Liikenneonnettomuudet vähenivät viime vuonna Pohjois-Karjalassa

Julkaisuajankohta 23.1.2023 16.25
Tiedote

Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen tilastoinnin mukaan tieliikenteessä tapahtuneet onnettomuudet vähenivät vuonna 2022 edelliseen vuoteen verrattuna. Vuoden 2022 aikana Pohjois-Karjalassa tapahtui 469 tieliikenneonnettomuutta, näissä osallisina oli yhteensä 909 henkilöä.

Pidemmällä aikavälillä tarkasteluna tieliikenteessä tapahtuneiden onnettomuuksien määrä näyttää sitkeästi vakioituneen. Myös onnettomuuksissa osallisina olevien henkilöiden määrä on koronavuosien hyvästä laskusuunnasta lähtenyt nousemaan.


Maakunnan onnettomuuksissa menehtyi vuoden aikana pelastuslaitoksen tilastoinnin mukaan kuusi henkilöä ja loukkaantui 218 henkilöä. Vakavasti loukkaantuneiden määrä (14) on ilahduttavaksi vähentynyt vuoteen 2021 verrattuna (23). 


Pelastuslaitoksen tilastojen mukaan eniten liikenneonnettomuuksia tapahtui Joensuussa, jossa on asutuksen myötä myös paljon liikennettä. Lisäksi maakunnan maantiestön pääkulkuväylät ja asutuskeskukset näkyvät kunnittaisessa onnettomuuksien jakaantumisessa, Joensuun lisäksi onnettomuuksia tapahtui paljon Liperissä ja Kontiolahdessa. Useiten havereita sattui henkilöautolla.


Kelivaraa oikealla tilannenopeudella ja turvavälillä 


Eniten liikenneonnettomuuksia tapahtui tammikuussa ja joulukuussa. Vaihtelevat kelit lisäävät onnettomuusriskiä, joten talvella onnettomuusriski on suurimmillaan alku- ja lopputalvesta. Odotettavissa olevista haastavista keleistä voikin hankkia ennakkotietoa ja seuraavan päivän sään tarkistaminen jo edellisenä iltana onkin suositeltava tapa. Huonon kelin uhatessa matkaan kannattaa varata enemmän aikaa tai vaihtoehtoisesti siirtää matkantekoa odottamaan parempia kelejä, jos se on mahdollista. 


Liikenneonnettomuuksien tilastoinnista


Virallisen liikenneonnettomuustilaston julkaisee Liikenneturva Tilastokeskuksen aineiston perusteella. Itä-Suomen osalta Pohjois-Savon ELY-keskus ja Itä-Suomen poliisi julkaisevat vuosittaisen katsauksen maakunnan liikenneonnettomuuksiin. Tässä tiedotteessa käsitellään Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen tietoon tulleet liikenneonnettomuudet, kun onnettomuuspaikalle on mennyt pelastustoimen yksikkö. 

Tilastokeskuksen aineisto


Lisätietoa:

Palopäällikkö Mika Viertola, puh. 013 330 9160 ja viestintäpäällikkö Mari Voutilainen, puh. 0400-960177
 

Pohjois-Karjala

Uusimmat

Kimmo Kohvakka. Tiedote
sisäministeriö Pelastustoimi, 21.9.2023 14:32
Kolumni
Tiedote
sisäministeriö Pelastustoimi, 14.9.2023 9:06
Pelastajia menossa sisälle rakennukseen. Tiedote
sisäministeriö Pelastustoimi, 12.9.2023 10:30