Takaisin

Liesituulettimen harmittomalta vaikuttava vika voi johtaa tuhoisaa paloon

Julkaisuajankohta 17.6.2024 11.13
Tiedote
Kärähtänyt liesituuletin.

Liesituulettimen harmittomalta vaikuttava vika voi johtaa tuhoisaan paloon – Pohjois-Savon pelastuslaitoksen palotutkinnassa selvinnyt useampia tapauksia, joissa tulipalo on syttynyt liesituulettimesta.

Liesituulettimissa syttyneet tulipalot voivat olla erityisen tuhoisia, sillä yleensä palo saa alkunsa laitteen sisältä, josta se pääsee nopeasti leviämään sekä kaapistoihin että kattorakenteisiin. Pohjois-Savon pelastuslaitoksen palotutkinnassa on selvitetty useampia liesituulettimista alkunsa saaneita tulipaloja, palotutkinnassa yhdistäväksi tekijäksi on huomattu liesituulettimien mekaaninen liukukytkin.

 

Vaaralliseksi liukukytkimellisen liesituulettimen tekee vika laitteessa, jonka yleensä aiheuttaa rasvahiukkasten ja kosteuden pääsy säätölaitteiston sisään. Tulipaloriski on olemassa silloin, kun liesituuletin ei esimerkiksi toimi tietyllä nopeudella, liukukytkimen liukumekanismissa on poikkeavuutta, laite käynnistyy itsestään tai se ei sammu.

Pohjois-Savon pelastuslaitoksen palotutkinnasta halutaan korostaa, että viallinen liesituuletin – pienienkin teknisten ongelmien osalta – on syy korjata tai vaihtaa laite kokonaan. Huomionarvoista on, että palotutkinnassa on havaittu myös tapauksia, joissa ilman teknisiä ongelmiakin, liukukytkimellä varustettuja liesituulettimia on syttynyt palamaan.

-Oikuttelevan liesituulettimen vaihtaminen vähentää olennaisesti paloriskiä. Jos liesituuletin ei toimi oikein, tulisi se vaihtaa heti uuteen tai korjata, sanoo palomestari Risto Taskinen Pohjois-Savon pelastuslaitokselta.

Käyttäjien tulisi säännöllisesti tarkistaa laitteen toimivuus ja reagoida pienempiinkin toiminnallisiin häiriöihin, sekä puhdistaa rasvasuodatin. Erityisesti vanhempien liesituulettimien kohdalla on syytä harkita niiden päivittämistä tai vaihtamista kokonaan uusiin, samalla on hyvä tarkastaa ja puhdistaa myös liesituulettimen poistohormi.

Pohjois-Savo

Uusimmat